Aveam nevoie de un cadou dragut, util si “ceva ce nu mai are” pentru nepotica mea de 2 ani si jumatate. Minunata varsta, minunate cadourile posibile. Am ales sa ii oferim anul trecut, de Craciun, cadouri handmade, printre care si ceva dragut foc, realizat de Mikatelier, atelierul de croitorie al Mihaelei Șucată. Si asa ne-am cunoscut. Penarul facut de ea a fost impecabil, intr-o forma cum nu mai vazusem, iar ea… ea este un om deosebit. Mi-a placut atat de mult, incat am invitat-o la un interviu 🙂
Spune-ne despre businessul tau: cand si cum a luat el nastere?
Decizia de a incepe acest business am luat-o impreuna cu sotul meu, care m-a sustinut inca de la inceput. Era ceva nou pentru mine – nici macar nu am avut vreo sursa de inspiratie. Nu am avut exemple de persoane care au schimbat radical domeniul de activitate, insa mi-am propus sa incerc, motivata fiind de pasiunea mea pentru lucrul de mana.
Mikatelier este numele businessului meu si, asa cum ii spune si numele, este un mic atelier in care realizez cu drag decoratiuni si accesorii pentru casa si familie. Am dat startul acestei afaceri in octombrie 2016, dupa ce am parasit domeniul corporatist, schimband complet mediul de lucru.
De ce ai decis sa renunti la jobul tau si care a fost momentul de “stop”?
A fost un cumul de factori. Viata mea se impartea intre job si casa. Timpul petrecut cu fetita mea era foarte scurt, iar timpul pentru mine, aproape inexistent. In martie 2016 am urmat, in paralel cu jobul, un curs de croitorie; la finalul acestuia mi-am cumparat prima masina de cusut, incercand sa lucrez la ea dupa orele 22.00. S-a dovedit ca cele 24 de ore ale unei zile erau insuficiente pentru toate indatoririle si planurile mele, astfel incat, dupa o deliberare de aproximativ 6 luni, a aparut Mikatelier. 🙂
Acum, dupa ce ai experimentat si rolul de angajat, si pe cel de antreprenor, poti spune ca era ceva mai usor la job?
Jobul imi asigura o stabilitate financiara. Stiam ca primesc o anumita suma de bani, la o data exacta. In antreprenoriat, deocamdata, veniturile sunt oscilante; vin in functie de numarul de comenzi si nu ma pot baza 100% pe ele.
In Romania se poate trai din handmade?
Sunt o fire optimista si zic “da”:). In momentul de fata eu nu traiesc exclusiv din handmade dar sunt increzatoare ca voi putea in curand. Spun asta deoarece constat cu bucurie ca oamenii apreciaza tot mai mult produsele lucrate manual si personalizate, in detrimentul celor de serie. Iar un cadou handmade, personalizat, spune despre cel care l-a oferit ca s-a straduit, ca a cautat exact darul potrivit, nu ca ar fi luat ceva in fuga.
Este nevoie de investitii financiare mari pentru ca o afacere handmade sa prospere?
Da, si ca in orice business, investitia aduce profit in timp. Apar mereu echipamente noi si performante, iar eu caut in permanenta materiale calitative, vesele si colorate, astfel incat sa pot crea produse atragatoare.
Cate ore pe zi lucrezi? Cum iti organizezi timpul?
Lucrez in medie 6-8 ore/zi, in perioada in care fetita mea este la gradinita. Am un planner pentru fiecare saptamana, in care imi tin evidenta comezilor. Evident, sunt si perioade mai aglomerate, in general in preajma sarbatorilor. Atunci se intampla sa lucrez si in timpul noptii.
Care a fost cea mai mare provocare a ta din punct de vedere profesional?
Cea mai mare provocare a mea a fost sa renunt la jobul din corporatie si sa deschid Mikatelier. Apoi sa concept, sa realizez si sa vand primul produs. Odata cu vanzarea primului produs a crescut gradul de incredere in fortele proprii si in reusita afacerii.
Daca ai incepe de la 0, ai face ceva altfel?
Nu stiu daca as face altfel, daca as porni din nou de la 0, insa probabil nu as mai astepta atat pana sa demarez businessul. As investi tot atatea resurse si m-as focusa pe dezvoltarea afacerii, cum am facut si pana acum.
Exista ceva care sa iti confirme ca ceea ce faci, faci bine?
Ma bucur enorm de provocarile si feedback-urile oferite de clientii mei, carora le multumesc pe aceasta cale, caci datorita lor progresez. Fiecare client multumit ma incarca cu energie pozitiva; ma motiveaza, iar faptul ca ori de cate ori doreste un cadou special apeleaza la Mikatelier, imi da aripi.
Sunt bucuroasa si implinita cand vad ca mica mea afacere prospera de la luna la luna. La fel ma simt si cand primesc complimente de la clientii multumiti. In viitor vreau sa extind atelierul, sa-mi maresc echipa, astfel incat sa pot oferi clientilor o gama cat mai variata de produse handmade.
Ce au adus nou in viata ta Mikatelier si antreprenoriatul?
Libertatea este un sentiment unic, pe care-l simt in fiecare zi. Ma bucur enorm ca am liberatea de a-mi construi propriul program, libertatea de decizie si pentru faptul ca nicio zi nu este la fel cu precedenta.
Nu ai angajati, nu ai niciun fel de ajutor. Cum este sa faci totul singura?
Este foarte solicitant sa fac si productie, si promovare, sa pastrez relatia cu clientii, de vanzari si livrari. Inca de la inceput mi-am asumat ca voi face toate acestea singura, pana cand businessul va ajunge la un anumit nivel. Intentionez ca in viitorul apropiat sa-mi gasesc colaboratori pentru a creste partea de productie si pentru promovarea afacerii.
Personal, admir toate produsele tale. Mi se par foarte practice, impecabil lucrate si foarte, foarte frumoase. Ce poti sa ne spui despre ele?
Multumesc tare mult! Produsele Mikatelier sunt, in marea lor majoritate, decoratiuni si accesorii pentru casa si familie, personalizate dupa numele sau preferintele/ pasiunile clientului. Confortul caminului meu si fiica mea au fost principalele surse de inspiratie pentru realizarea acestora.
Inspirata de sotul meu care este pasionat de gatitul sanatos, am realizat primul produs sub semnatura Mikatelier, si anume un sort de bucatarie din bumbac de buna calitate. De atunci si pana in prezent, am cusut si brodat zeci de sorturi de bucatarie pentru intreaga familie. Le-am personalizat cu nume, culorile drapelului Romaniei si cu personajele preferate ale celor mici; totul pentru a face din gatit o activitate speciala in familie.
A urmat perna decorativa “cititoare”. Aceasta esterealizata din bumbac 100%, cu umplutura nonalergenica, prevazuta cu doua buzunare incapatoare. In buzunar, cartea preferata se poate odihni cat timp tu stai linistita pe canapea si savurezi un ceai. Si pentru ca cei mici au si ei dreptul la relaxare, am creat un set vesel si colorat, format dintr-o pernuta moale si o paturica frumoasa si calduroasa, numai bune pentru un somn odihnitor.
Cel mai apreciat produs Mikatelier este rucsacul/saculetul de gradinita. Este cofectionat din materiale de buna calitate, cu imprimeuri care mai de care mai atragatoare, incapator si personalizat cu numele micutului. Rucsacul Mikatelier este partenerul de nadejde al copilasilor care merg zi de zi la cresa sau la gradinita.
Tot din colectia “back to school” va pot prezenta penarul cu 20-50 spatii pentru creioanele colorate. Mic, dar incapator, vesel si usor de transportat in geanta mamei sau in rucsacelul celui mic, impreuna cu o cartea de colorat, reprezinta o idee salvatoare pentru calatorii.
Pe viitor mi-am propus sa lansez in preajma fiecarei sarbatori importante, o colectie de accesorii dedicate. Pana acum am realizat cizmulitele pentru Craciun si martisoarele pe bat.
Daca iti plac produsele Mikatelier si vrei sa (iti) oferi un cadou inedit, te astept cu drag pe www.mikatelier.ro sau pe www.facebook.com/mikatelier.ro/, cu un discount de 5% pe care il primesti daca mentionezi codul tuincentru.ro.
Mi-a placut articolul, multumesc mult pentru sfat 🙂
Cu mare plăcere!