Lenani – cum creezi un brand puternic, 100% handmade

Cu ceva timp in urma, v-am prezentat povestea Elenei Nita si a brandului sau, Lenani. O cunosteam pe Elena din online, ii stiam stilul si produsele, citisem zeci de postari ale sale in Social Media. Niciun artist handmade cunoscut mie nu isi prezinta munca atat de frumos, cu atat de mult respect fata de sine, fata de clienti si fata de produsele realizate. Si am zis ca trebuie neaparat sa ne vorbeasca si noua, aici pe blog.

Astfel am ajuns sa publicam doua interviuri: cel de data trecuta (axat pe arta, prezentarea stilului zenart si multe ganduri minunate impartasite noua) si cel pe care va las sa il cititi astazi, in care ne vorbeste mai mult despre antreprenoriat si latura practica din Lenani.

 

 

Elena, esti antreprenor si iubesti asta, dar daca n-ai fi fost, ce ai fi vrut sa incerci?

Asa este, nu mai am un job obisnuit de cativa ani. Daca ar fi fost sa imi urmez o curiozitate mai veche, acum as fi fost psiholog. Doar ca viata m-a izbit de cateva ori pana acum in asa fel incat am renuntat la acest plan. Am lucrat in vanzari, relatii cu clientii, chiar si web design dar niciodata nu m-am simtit implinita si mereu am fost in cautarea acelui “ceva” care sa imi umple sufletul.

Am avut multe tentative de lucrat de acasa, unele au dat roade o perioada, altele nu, dar cu sprijinul sotului meu am avut libertatea de a experimenta si de a-mi asuma riscuri. Cred ca cele mai mari reusite ale mele (inclusiv faptul ca acum am o familie fericita) au inceput odata cu asumarea riscurilor si punerea in aplicare a zicalei “mai degraba sa risc si sa regret ca nu a mers decat sa nu risc si sa ma gandesc oare cum ar fi fost daca as fi incercat”.

 

Cred ca motivul principal pentru care am renuntat la a mai lucra pentru altii a fost dorinta de libertate.

 

Libertatea de a ma trezi la ce ora aleg eu, libertatea de a face ce, cat si cum vreau, libertatea de a fi propriul meu sef, libertatea de a ma face utila in mod creativ si de a infrumuseta vietile oamenilor.

Este usor sau greu sa fii pe cont propriu?

Este foarte greu, mai ales la inceput, dar cu multa munca si perseverenta, cu o minte deschisa si curaj, se poate. Sunt multe necunoscute, venitul nu este niciodata unul stabil sau fix, dar nu as mai putea sa fac altceva sau sa lucrez pentru altcineva.

 

Cum echilibrezi cele 2 lumi: familie si lucrul de acasa? E un avantaj sau dezavantaj faptul ca esti mereu acasa?

Ooo, e cu peripetii. Dezavantajul de a lucra de acasa consta in a nu putea duce niciodata la bun sfarsit un lucru de care tocmai te-ai apucat. Ma refer in calitate de mama. Imi aleg materialele, copilul vrea o anume jucarie. Merg sa o caut. Pun mana pe o agenda, iau un marker in mana, copilului ii este foame. Ii pregatesc masa. Pun mana pe marker, apuc sa trasez o linie, copilul vrea la toaleta. Mai fac doua frunze, copilul vrea sa ne jucam. Si tot asa.

Stiu ca sunt unii care simt nevoia sa socializeze dupa ce incep sa lucreze de acasa pentru ca ti se restrange cercul de prieteni. Nu mai ai colegi, iesi din casa mult mai rar si poate fi sufocant. Pentru mine nu e cazul pentru ca sunt o fire introverta si asta e tot ce mi-am dorit vreodata. Daca o saptamana ar fi sa nu ies din casa, nu m-ar deranja. Dimpotriva, ma simt epuizata atunci cand stau cateva ore la cumparaturi sau sunt inconjurata de multa agitatie. Din punctul acesta de vedere, pentru mine lucrul de acasa este un plus.

In ceea ce priveste cresterea copilului, chiar daca de multe ori nu ii pot acorda timpul de care are nevoie (cu cat lucram mai putin, cu atat se resimte in buget), prefer sa ma vada acolo tot timpul, mai ales ca este foarte atasat de noi si avem toti 3 acelasi tip de personalitate, decat sa fiu plecata 8 ore pe zi sau mai mult si sa ne vedem 2 ore seara.

Cum arata zilele tale de lucru? Cum imparti timpul? Ce faci mai intai?


Zilele mele sunt pline, mai ales fiind mama. Planificarea se face in functie de prioritati. Daca am comenzi urgente (si de obicei am) ma ocup de ele inca de la prima ora a zilei; apoi se trezeste copilul, ii fac micul dejun, ne jucam; mergem sa livram colete, apoi gatim; daca nu e timp de gatit multumim cerului pentru home delivery; uneori mergem la diverse evenimente pentru copii.

Nicio zi nu este la fel ca alta. Sunt zile cand ii pot dedica mai mult timp celui mic, zile in care sta sotul mai mult cu el in timp ce eu lucrez (si el lucreaza tot de acasa). Este dificil sa lucrezi cu un copil mic agatat mai mereu de tine dar cumva ne descurcam, mai ales ca alte ajutoare nu avem in ceea ce priveste cresterea lui. Cand comenzile sunt foarte multe, lucrez si pana la 3-4 dimineata pentru a ramane in grafic. La fiecare comanda lucrez destul de mult pentru ca este nevoie de migala si rabdare. Nu exista scurtaturi, nu exista “trisat” sau lucrat pe repede inainte.

Te asteptai sa faci o afacere din pasiunea pentru pictura?


Este minunat sa vad cum hobby-ul meu a prins atat de bine si este atat de apreciat. Asta imi da libertatea sa visez mare pe viitor. Vreau ca Lenani sa devina un brand, un nume pe care tot mai multi sa il cunoasca si sa ma extind.

 

Sunt apreciate astfel de afaceri in Romania? Ce crezi ca ar mai trebui facut? De ce aveti nevoie ca si artisti handmade?


Daca vorbim de Zenart, sunt cam singura pe nisa mea, avand un stil aparte si o gama atat de variata de produse. Mai demult, cand faceam handmade dar cu totul altceva, ziceam ca lumea nu apreciaza si nu se cumpara si nu merita. De fapt nu eram eu suficient de buna, cat sa ies in fata cu ceva nou si wow. Mai erau mii de manute care faceau ce faceam eu si piata era saturata.

De cand m-am reinventat si am venit cu ceva total nou, nemaivazut pe piata de handmade romaneasca, lucrurile s-au schimbat. M-am zbatut, am intrat in diverse comunitati, m-am promovat, am investit timp si bani, pana am ajuns unde mi-am dorit.

Cred ca succesul fiecaruia depinde cel mai mult de propria persoana decat de ce ar putea altii sa faca pentru noi. In momentul in care am fost sigura pe mine si am stiut ca sunt cea mai buna in ceea ce fac, am inceput sa atrag oamenii cu toate ca in viata de zi cu zi nu sunt cea mai sociabila persoana. Clientii mei au simtit ca pot avea incredere, mi-au respectat munca, au fost multumiti si au dus vestea mai departe. Mai mult de atat nu stiu cine si ce ar putea face.

Cred ca cel mai important lucru care se poate face, totusi, este sustinerea micilor afaceri in ceea ce priveste legislatia. Din pacate, in acest moment asta e un subiect trist si descurajator pentru foarte multi artisti si artizani.

 

Este nevoie de o investitie mare pentru o afacere precum Lenani?


Da, este nevoie de investitie mare pentru ca materialele sunt foarte variate si deloc ieftine. Daca faci Zenart doar pe hartie, nu e o investitie extraordinar de mare dar tinand cont de varietatea materialelor pe care lucrez eu, este nevoie de vopseluri care sa reziste pe fiecare suprafata in parte, de lacuri, de obiectele personalizabile si cate si mai cate.

 

Au fost perioade grele de-a lungul timpului? Cum le-ai depasit?


Sigur ca au fost… Atat in viata personala, cat si in cea profesionala am avut parte de incercari, de incertitudine, de deznadejde. Au fost perioade cand investeam in materiale sume deloc neglijabile si apoi ramaneam cu produsele pe stoc; perioade cand simteam ca orice as face, nu sunt suficient de buna cat sa ma pot intretine; perioade in care mai aveam mult de exersat si de invatat si parca nimic nu se lega. Le-am depasit pe toate cu ajutorul sotului meu, stalpul meu de nadejde care mereu m-a sustinut si incurajat.

Ce recomanzi celor care se gandesc sa inceapa o afacere?


Sa gaseasca ceea ce ii implineste si sa se arunce cu toata viteza inainte in visul lor. Trebuie sa fii si putin inconstient sa o apuci pe drumul asta plin de necunoscute. Nu mai ai bani siguri pe card luna de luna, cat muncesti atat produci, uneori iti pui mainile in cap, alteori iti vine sa o lasi balta, dar daca stai sa supra gandesti problema nu te mai apuci de nimic. Asa ca, e bine sa gandesti totul dinainte dar nu exagerat de mult.

Elena Nita

Lenani

lenanizenart@gmail.com
facebook.com/Lenani.drawings

Ofera, te rog, Like & Share daca ti-a placut articolul.
fb-share-icon0
Tweet 20
Written by
Adela Ionita

Salut! Sunt Adela Ioniță și sunt *Productivity Coach pentru vieți împlinite*, ceea ce înseamnă că ajut oamenii să oprească *procrastinarea* și să trăiască viața la timp.

0 Comments

  1. Serban Ionescu noiembrie 17, 2018 at 9:18 pm

    Ce frumos…Multumesc din suflet pentru postarile inspirationale. Sincer, traiesc pentru a vedea evolutia acestor oameni-minune care au decis sa puna piciorul in prag si sa faca ceea ce au fost mereu meniti sa faca…sa-si exprime artistul din interior! Felicitari!
    Si mama a decis acum cativa ani sa faca acest pas. A fost cea mai inteleapta decizie. Ar fi demential daca ati reusi sa faceti un articol despre ea. Este foarte timida si modesta…dar un artist ca ea merita expus…Multumesc din nou! Un weekend fain!

    Reply
    1. tuincentru noiembrie 19, 2018 at 9:27 am

      Multumesc, ma bucur ca va plac articolele ce promoveaza afaceri! Putem discuta oricand despre pachetele de promovare, daca doriti. Imi puteti scrie pe contact@tuincentru.ro un email cu prezentarea afacerii doamnei. Apoi va pot trimite costurile aferente promovarii. O zi frumosasa!

      Reply

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.