De ce să nu fim sinceri? 11 pași simpli pentru a deschide o afacere nu prea există. Ca or fi simpli așa, în denumire, or fi; dar dacă începi să și faci acei pași, îți dai seama că nu e ca-n cărți și-n toate declarațiile de succes. E greu, de ce să nu recunoaștem?
Adică, mai întâi trebuie să îți dai seama (brutally honest fiind cu tine) de ce faci asta. E pentru bani, e pentru că te-ai săturat de corporație, e pentru că ești student și nu te vezi lucrând niciodată într-o firmă? Vrei o afacere ca să le demonstrezi tuturor că poți? Sau pentru că vreo 3 prieteni au deja niște idei și te simți lăsat pe-afară? Vrei să fii independent pentru că așa simți tu că trăiești? Vrei să îți pui ideile în practică și doar așa poți?
De ce? Acesta e Pasul 1.
Pasul 2. Ce știu să fac?
Ce știi să faci bine, ce știi să faci într-o oarecare măsură, ce știi să faci mai bine ca alții, ce ai tu unic, ce ai putea să perfecționezi?
Ce știi să faci?
Și pot fi lucruri simple, care ți se par banale și fără importanță, precum: știu să gătesc, mă pricep la organizare, am un fabulos simț al umorului, rapoartele mele sunt impecabile, copiii mă adoră și inventez mereu jocuri, comunic ușor cu oamenii, îmi place sportul, citesc mult.
Lasă-le să fie, nu pune vreo presiune pe tine să scoți idei de afaceri repede, din orice. Ce trebuie să iasă, își face loc printre zecile sau sutele de posibilități. Ai încredere și lasă-te puțin dus de val.
Pasul 3. Există piață pentru ce știu eu să fac?
Din tot ce găsești în pasul de mai sus, triază în funcție de ce ar putea aduce valoare vreunei nișe de piață. Etapa esențială a oricărui început de business este cea de cercetare a pieței și verificare a potențialului fiecărei idei pe care o testezi. Oricât de priceput ai fi și oricât de genială este (sau pare a fi) ideea ta, dacă nu e momentul sau locul ei, nu va funcționa.
Ce faci dacă ideea ta pare că nu își găsește loc în piață? Păi, înainte să renunți la idee, ar mai fi o variantă: cauți altă piață. 🙂 În 2019 este puțin greșit să te limitezi doar la cât cuprind granițele țării noastre. Avem libertatea de a comunica și călători oriunde în lume, avem internet, limba engleză și avioane. The sky is (not) the limit, my friend!
Pasul 4. Sunt dispus să depun efortul?
Știi cum se spune: “dacă era ușor, făcea toată lumea”. Să fii de capul tău, să te zbați singur, să cauți mereu soluții, să nu reușești de 10 ori și să încerci de 11 nu e deloc ușor. Evident că merită, dar până să te bucuri de rezultate pregătește-te să doară. Pentru ca această etapă să meargă bine este foarte important să te cunoști pe tine și să îți știi atuurile și, mai ales, punctele sensibile, cele în care clachezi.
Pasul 5. Să zicem că ești dispus să depui efortul. În acest pas chiar îl depui.
Odată ce ai creat produsul sau serviciul, nu mai e loc de întoarcere. De ce am împărțit în doi pași “efortul”, te întrebi? Pentru că este o mare diferență între
ceea ce visezi că vei face,
ce crezi că vei face,
ce vei putea să faci și
ce vei face până la urmă.
E adevărat că mai întâi trebuie să visezi, să îți imaginezi, să vizualizezi, dar când apare momentul să faci cu adevărat, de cele mai multe ori observi că nu îți iese exact așa cum era în imaginația ta.
În viața reală, efortul este mult mai mare și “mai plin de neprevăzut” decât se contura în mintea ta, înainte de a începe. Trebuie să ai o mare rezistență fizică, în primul rând – serios. Trebuie să reziști cu puțin somn, cu mult stres, cu multă incertitudine care te cam macină, cu puțină mâncare că uiți de tine lucrând și te trezești spre seară că tu nu ai mâncat de ieri. Trebuie să arăți cât-de-cât bine la întâlniri ca să nu pară că dormi pe tine. Să cauți oameni, să testezi locuri și idei, să semnezi ce trebuie ca să nu-ti pară rău mai târziu – toate necesită atenție, iar când somnul tău este pe moarte, totul devine mai complicat.
Hai cu Pasul 6, poate e mai luminos.
Nu e. Iată. Pasul 6.
Știi piața aceea de la pasul 2, pe care o găsiseși până la urmă? Ei bine, are și ea câteva obiecții, reclamații, reticențe și comentarii răutăcioase la adresa ta. Pentru că nu ești ca ceilalți, pentru că, totuși, ești prea diferit de ceilalți, nu livrezi fix când s-a așteptat, alții au mai ieftin, pe roșu nu aveți?, nu ai răspuns la mesajul de sâmbătă seară, ceva din tine nu se potrivește emoțional cu piața. Piața, în sine, are și ea personalitatea ei și cerințele ei pe care nu și le exprimă în cel mai politicos mod de fiecare dată.
Despre ce e vorba în acest pas? Despre respingeri, critică, lipsa politeții și alte chestiuțe neplăcute care îți vin din partea unora dintre clienți. Deal with it, nu ai scăpare.
Hai la 7. Din tot ce ai citit până acum, te vezi făcând asta un număr mare de ani?
Un business nu va crește imediat, nu va înflori ca trandafirul mândru cu ochii spre soare, tragându-te pe tine după el în toată gloria. Nu. Îți trebuie timp să faci lucrurile să meargă și pentru asta ai nevoie să-ți păstrezi entuziasmul, curajul, forța și încrederea luni la rând, ani în șir. Poți?
Dacă poți, iată ce primești la 8. Oferă în permanență (în permanență!) valoare publicului tău.
Ar fi drăguț dacă ai putea să lansezi un produs sau un serviciu și ăla să fie! Dar nu merge așa. În primul rând, în secunda în care l-ai făcut public, segmentul acela de concurență care nu face decât să copieze îl va “reinterpreta”, să zicem frumos. Alt segment de concurență, acela care “e mai bun ca restul” va scoate ceva de o calitate mai ridicată, inspirându-se de la tine. Pe lângă concurență, vine și consumatorul care spune după 2 zile că ar vrea ceva nou…
Prin urmare, după ce l-ai urcat pe site, pregătește-te să lucrezi la următorul tău produs.
E o muncă permanentă și, dacă nu o faci, vei fi imediat depășit și uitat, iar cel mai greu lucru este să revii după ce ai căzut. Este mai simplu să construiești ceva nou decât să recâștigi ce ai pierdut.
Uite și ceva optimist: Pasul 9. Fii atent când începi să faci bani!
Cumva, cândva, după eforturi și respingeri, ajungi să ai și oarece succes: începi să încasezi bani, acel mijloc prin care îți asiguri continuitate pe piață. Experții financiari s-au pus de acord că nu să faci banii este cel mai greu, ci să îi păstrezi și să ii înmulțești. Dacă nu ai o educație financiară temeinică, acum ar fi momentul să investești în câteva cursuri care să te învețe ce să faci cu banii imediat ce ți-au intrat în cont. În esență, bucură-te că o să faci bani și gândește bine ce faci cu banii!
Pasul 10. Măsoară, evaluează, schimbă, testează.
Cum spuneam la Pasul 7, și aici este nevoie de o permanentă atenție la ceea ce se întâmplă cu businessul tău. Nu lansezi bărcuța pe apă și o lași să descopere singură lumea. Nu nu nu. În primul rând, ești ÎN barcă – mereu acolo, mereu implicat, ajustezi, previi (e minunat dacă ai capacitatea de a preveni “dezastrele”), să știi pe unde te afli, cum să schimbi și să îmbunătățești. Un business crește dacă i se spune unde să se ducă – asta înseamnă să ai obiective, să ai un plan clar și realizabil (nu ceva, așa, drăguț dar SF).
Periodic măsori și compari, faci schimbările necesare astfel încât să mergi pe linia care trebuie și să ajungi la obiectivele pe care ți le-ai propus. Nu te îndrăgosti de planul inițial; știu că ai depus mult efort să îl faci dar asta nu e o scuză suficient de bună să îl tot păstrezi chiar și când nu funcționează.
Îți dai seama că aș putea să mai scriu câțiva pași dar să ne oprim la 11. Pasul 11 în articolul de azi: Te dezvolți personal și profesional cât o să trăiești tu de acum încolo!
Șții ce ziceam mai sus, că dacă nu ții pasul și nu oferi valoare, afacerea ta va dispărea până mâine dimineață? Este valabil și pentru tine, ca antreprenor. S-a tot folosit expresia și ne-am săturat toți de ea, dar o zic și eu că are dreptate: “un business nu va crește niciodată mai mult decât crește antreprenorul!”. Tu ești la butoane, tu dai direcția, tu iei deciziile. Dacă nu știi ce faci, nu știi nici unde te duci și nici să previi și să repari ce se strică pe drum.
Totul începe cu tine – tu în centru, nu-i așa?
Ei, cum ți se pare? Merită să încerci acum sau mai stai puțin până ești pregătit? Ai observat că nu am spus “merită sau NU să încerci”, da? Cum să nu merite? Normal că merită.
Inspirație și curaj!
Excelent articol.
Multumesc!
Foarte bun articolul! Felicitari!
Multumesc mult! Ma bucur ca ti-a placut!
Excelent articolul !
Multumesc mult!