S-ar intreba orice fiinta de pe aceasta planeta. Ne zbatem zilnic pe-aici pentru a avea o viata mai buna si patinam printre bune si rele, ca si cum rolul nostru pe pamant este sa traim din toate ca altfel nu “capatam experienta” si ce ne facem fara ea? Toti vrem sa avem: experienta, scoala vietii, intelepciunea, capacitatea de a trai constient, de a ne “lupta cu viata” (concept pe care il detest: cum adica sa te lupti cu viata? Pai ce, are viata ceva cu tine? – in fine, alta discutie).
Pe de o parte, vrem sa rezolvam toate problemele care ne-ar distanta de confortul in care ne-am obisnuit si care ne-ar aduce schimbari incomode. Pe de alta parte, ne dorim sa evoluam si sa traim mai bine decat in prezent; sa avem mai multe, sa fim mai mult decat suntem.
Presiune din ambele parti? Da, presiune mare sa te agiti ca sa mentii confortul si, in acelasi timp, sa iesi din el ca altfel nu poti evolua. Si presant, si putin absurd. In fine, jocurile vietii sunt ale ei si nu ma bag – sa faca ce vrea, noi suntem aici sa jonglam.
Dar vreau sa vorbim despre ce ziceam in titlu: ce facem atunci cand nu se mai poate?
Cand ne-am blocat, cand totul se duce in jos sau sta pe loc, atunci cand simtim ca “nu e ce trebuie”. Am mai vorbit aici despre o posibila salvare, iar in acest articol vreau sa identificam niste actiuni banale si usor de facut care au puterea sa ne aseze gandurile, sa ne linisteasca atunci cand panica e peste tot si sa ne arate ca viata este mult mai mult decat problemele noastre punctuale.
Actiuni banale ziceam? Da, banale dar vitale pentru o minte sanatoasa intr-un corp sanatos:
Te culci devreme si te trezesti devreme
Daca ai ajuns in starea in care creierul tau ti-a spus ca asa nu mai merge, e clar ca esti in prag de epuizare. Oricat de stupid ar parea, pentru ca tu ai de rezolvat probleme si “nu ai timp”, trebuie sa dormi pentru a-ti da ocazia sa mai functionezi, nu doar sa te tarasti.
Stingi lumina la 22.00-23.00 si te trezesti la 5.00-6.00. Stii si tu ca orele de somn de pana la miezul noptii sunt cele mai importante asa ca prinde-le daca vrei sa iti recapeti energia. Nu poti sa adormi? Stiu, normal ca nu poti pentru ca nu esti obisnuit sa te culci asa devreme. Nu-i nimic, vei reusi.
De ce ti-am zis sa te trezesti pe la 5.00-6.00? Ca sa faci putina miscare!
Evident ca nici asta nu vrei sa faci, stiu. “Doar cei alesi sunt capabili sa se dea jos din patul cald, sa iasa din camera in care e cald, sa puna un trening pe ei si sa dea din maini si din picioare.” Or fi ei nebuni, alesi, sportivi din fire sau cum or mai fi, dar toti cei care se trezesc putin mai devrme si fac sport dimineata au un tonus semnificativ mai bun fata de ceilalti. Sau fata de ei insisi, comparand cu zilele in care nu fac sport.
Exercitiile de dimineata ajuta la eliberea stresului, la controlul greutatii si cresc semnificativ calitatea somnului (adica te vor ajuta sa te culci devreme!).
Care este primul lucru de care te ocupi cand iti incepi efectiv ziua?
Activitatea cu care iti incepi fiecare zi este cea urgenta; cea care te bate la cap, care te streseaza, care nu se mai termina si iti mananca zilele. Cu ea incepi si nu te lasi pana nu o termini. Daca este o problema ampla si nu se poate rezolva intr-o zi, intr-o ora, o imparti in bucati si te ocupi de ele pe rand. Pana la urma, ii dai de cap! Dar ii vei da de cap daca faci din ea o prioritate, daca lucrezi zilnic pentru ea si daca nu o lasi sa te macine. Separa emotionalul de rational intotdeauna: problemele trebuie rezolvate, nu acumulate.
Lasa timp si pentru ce iti face placere
Ai multe pe cap, de acord. Dar, in timp ce tu ai multe pe cap, viata ta se deruleaza mai departe. Nu o pierde doar pentru ca problemele par sa nu dispara. La un moment dat le vei solutiona si te vei intoarce la normal; vrei sa “fii picat din cer” sau vrei sa te intorci la ceva familiar, pe care l-ai intretinut totusi chiar cand erai pana peste cap.
In plus, sa te concentrezi doar pe probleme este foarte daunator; energia si ideile bune iti vin din clipele de relaxare, de conectare cu familia si prietenii, dintr-o muzica buna, tare si dansata haotic. Live a little! Timpul trece, cu probleme sau fara.
Nu uita ca ai si lucruri bune in viata ta
Recunostinta este un concept vechi de cand lumea dar abia in ultimii ani a devenit cu adevarat prezent in vietile noastre. Si bine a facut ca ne determina sa observam si lucrurile bune pe care le avem in viata noastra si sa le apreciem. Stim cu totii ca viata este facuta si din bune, si din rele dar cat de nedrept este sa le remarcam numai pe cele urate!
Luam de-a gata zilele bune, igrnoram ca suntem sanatosi si altii nu sunt, ignoram ca avem bani si ignoram ca suntem chiar bine. In schimb, daca a picat netul, a picat si viata, daca ne doare ceva s-a terminat seara, daca ne-am certat cu cineva, s-au terminat relatia, buna dispozitie, cheful de viata. Aiurea, nu-i asa? Lasam toate prostiile sa ne umbreasca bucuria de a fi.
Asa ca, nu uita sa fii recunoscator pentru ce ai, sa apreciezi ca nu ai probleme grave, ca te dai jos din pat pe picioarele tale si ca ai cu cine sa te certi ca nu e niciodata gata la timp. Mai bine sa nu fie gata, dar sa fie acolo, cu tine.