Dacă îți doreai un interviu cu cineva care să te ajute în relația cu banii, am aici omul indicat pentru asta! Banii sunt importanți, să fim sinceri. Expresiile acelea cum că “banii nu aduc fericirea” sau “mai bine sărac și cinstit” nu își au rostul – chiar ar trebui scoase din uz. Dacă o analizăm doar pe prima, este limpede că o plimbare de două săptămâni pe Coasta Amalfi aduce mai multă fericire decât o plimbare de două săptămâni în orașul tău, că nu ai bani să pleci în concediu. Are sens, da? În continuare, vom porni pe un drum în care vom vorbi despre relația „tu si banii tăi”.
Foarte multe despre bani, despre cum să îi păstrăm și să îi înmulțim, știe Anamaria Ciuhuță, o femeie incredibilă pe care, dacă nu o cunoști încă, îți recomand să începi acum. Anamaria are o carieră colosală în domeniul bancar: 20 de ani în care a realizat cât vreo 3 specialiști la un loc, urmată de lansarea unui business propriu, Financial Parenting, prin care oferă cursuri financiare. Practic, toată experiența sa este acum pusă la dispoziție oricui vrea să învețe despre bani, relația personală cu banii și cum să își schimbe viața în bine.
Urmează un interviu din care toți avem de învățat:
—
Anamaria, spune-ne câte ceva despre tine. Care ar fi cea mai potrivită descriere a ta?
Sunt un om care trăiește fiecare zi ca pe un dar. Am multe roluri, la fel ca oricare dintre noi. Sunt mamă și parteneră, sunt iubită și iubesc, sunt împlinită și dau din plinul meu și altora.
Tu, pe lângă faptul că ești un om minunat, ai și o carieră surprinzătoare. Spune-ne despre ce ai făcut până acum, poate chiar pe etape, căci nu aș vrea să omitem ceva.
Am început să muncesc de la 18 ani în bancă. La 20 de ani aveam deja două locuri de muncă în paralel.
La 26 de ani aveam deja facultatea terminată, aveam diploma bancară (ce se obține în 3 ani), eram în al doilea an de MBA și dețineam funcția de director de agenție bancară.
La 27 de ani am dus agenția la locul 2 pe țară la vânzări (din 78 de sucursale și agenții), am terminat MBA-ul și am ajuns manager de departament într-o centrală de bancă; în paralel, am început colaborarea ca trainer în cadrul Institutului Bancar Român.
La 28 de ani am schimbat banca și am scris o carte pentru IBR.
La 29 de ani conduceam două departamente bancare și eram în paralel trainer certificat. Tot în acea perioadă am avut câteva colaborări pe proiecte mari, de exemplu definirea standardelor ocupaționale pentru meseriile bancare din România.
La 34 de ani aveam deja în subordine și al treilea departament.
La 37 de ani am lansat Financial Parenting și am oferit cursuri pentru strangeri de fonduri în diferite cauze.
La 38 de ani am încheiat 20 de ani de bancă și m-am lansat în antreprenoriat.
…în antreprenoriat, unde ții cursuri de educație financiară, deci îți practici în continuare meseria, dar din altă postură. Nu era mai ușor din rolul de angajat? De ce ai ales să renunți la bancă și să faci asta pe cont propriu?
Renunțarea a venit din dorința de flexibilitate: vreau timp pentru familia mea și pentru copilul meu. Apoi, am dorit să fac lucruri cu impact mai mare; ședințele de birou și proiectele care mănâncă timpul dar care, în câțiva ani, nu contează, nu mă mai atrag.
Cursuri despre bani îmi place să țin la orice oră din zi sau noapte.
În cariera bancară am văzut mii de cazuri de dezastre financiare personale și mi-am dat seama că cei care se descurcă în orice situație sunt cei care au educație financiară, indiferent de situația lor de acasă, indiferent de meseria pe care o practică, indiferent de noroc și sau de pile.
Am fost întodeauna curioasă de unde vine relația cu banii și ce o influențează. În bancă am studiat comportamentul clienților, am văzut rapoarte de risc la nivel național și internațional, m-am specializat în fraude, am studiat scheme de spălări de bani. Ulterior am căutat studii și cărți legate de psihologia relației cu banii.
Dacă avem educație financiară, atunci putem avea și….
… aproape orice vrem noi și are un preț. Banii sunt un mijloc, prin intermediul lor putem obține foarte multe.
Ce pierdem dacă nu avem o relație sănătoasă cu banii?
Mult și uneori totul. Am văzut sute de drame în bancă, familii pierdute, destrămate, situații medicale disperate, de multe ori inconștiență și lipsă de responsabilitate.
Îmi place cursul tău “Tu și banii tăi”! Este foarte puternică exprimarea, deși cuvintele par simple. Ce se schimbă în mentalitatea oamenilor atunci când înțeleg că banii sunt chiar ai lor? Că nu sunt ceva general, ci un bun pe care cu adevărat îl pot gestiona.
Încep răspunsul tot printr-o întrebare, pe care ar bine să ne-o adresăm: “Banii mei sunt ai mei sau, de fapt, îi iau lunar ca să îi pun în conturile și buzunarele altora?”
Șocul cred că vine în urma unui mic exercițiu în care fiecare face un calcul: cât a câștigat în timp și care este valoarea netă a ceea ce deține, adică câți din banii câștigați au fost ai lor și câți, de fapt, i-au dat altora. Majoritatea au acest calcul negativ, datoriile sunt mai mari decât ceea ce ei dețin.
Când realizează cât câștigă într-un an și cu cât rămân (sub formă de economii sau investiții), este ca un duș rece: îi ambiționează să fie realiști și să facă acest curs la modul serios. Concepul de „tu și banii tăi” capata mult sens.
Fiecare lecție are teme de făcut, informații personale și financiare importante sunt organizate într-o formă logică. Este ca un puzzle făcut din bucăți, iar la finalul cursului îți este imaginea clară. Știi de la ce pornești, unde vrei să ajungi și ce să faci ca să ajungi acolo.
Cui se adresează acest curs?
Oricui vrea să aibă o situație clară a relației pe care o are cu banii și să o îmbunătățească. Totuși, îl recomand pentru persoane care au trecut de vârsta de 20 de ani și au deja venituri prin forțe personale.
Aș vrea să te întreb și ce face cursul “Tu și banii tăi” pentru participanți? De unde “îi ia” și unde “îi duce”?
Îi ia de la rădăcina relației cu banii și asta este o mare surpriză pentru participanți.
Dacă nu identificăm aici problemele, doar tratăm efectele, muncim pe un vârf de iceberg și rezultatele nu sunt de durată. Acest curs schimbă vieți!
Fiecare lecție vine cu exerciții pe care cursanții abia așteaptă să le facă la finalul cursului. De ce? Ei bine, acestea se referă la situația personală a fiecăruia.
Este un curs despre tine și banii tăi, despre relația TA cu banii.
Faptul că informațiile vin de la tine și nu spre tine, face ca acest curs să genereze schimbări majore în doar 6 săptămâni.
La finalul cursului, doar din temele făcute, cursanții au o imagine clară a situației lor financiare, ce probleme au cu banii, de unde și cum au apărut. Își definesc o listă de valori, obiective pe termen scurt mediu și lung, au o situație clară a aptitudinilor și blocajelor din viața lor, au o analiză a expunerii la risc în vederea diminuări riscurilor posibile care pot destabiliza situația financiară pe termen lung și pregătirea pentru investiții, plus informații clasice de educație financiară – de la o listă de cheltuieli, venituri, administrare buget, economii, investiții etc.
Totul este direct aplicabil, fără informație inutilă. Fiecare lecție vine și cu recomandări de cărți legate de subiectul tratat.
În plus, acest curs aduce o mare doză de motivație și dorință de a crește veniturile active și pasive, de a fi responsabil de viitorul financiar, de a ajunge la bunăstare cu un plan concret.
Sunt multe cupluri în care cineva a făcut cursul, iar partenerul sau partenera l-au făcut și ei după ce au văzut schimbările din atitudinea partenerului/ei de viață. Au fost uimiți de schimbarea obiceiurilor, a subiectelor de discuție, de creșterea motivației.
Pentru ce muncim, de fapt: pentru bani sau pentru altceva? La ce ne pot folosi banii, în afară de supraviețuire?
Muncim pentru ce ne pot oferi banii.
Cei care muncesc doar de dragul de a acumula bani au probleme emoționale grave și ideea că banii le aduc satisfacție este doar o fata Morgana.
În funcție de valorile noastre, de obiectivele pe care le avem, misiunea noastră în viață, banii ne pot folosi la orice.
Cu bani poți obține, de exemplu, acces la educație, servicii bune de sănătate, confort experiențe; poți călători în lume dacă asta îți dorești, poți deschide firme; poți construi un spital sau o școală, poți hrăni oameni sau să le plătești tratamente; poți face mult bine prin donații, implicarea în proiecte sociale și așa mai departe.
În viața socială, de la tine, la cei din jur, la lumea largă, banii fac lucrurile să se întâmple.
Cum ne sprijini tu pe durata cursului?
Timp de 6 săptămâni țin ritmul cursului. În zilele de luni și joi trimit câte o înregistrare video de o oră. Este nevoie de trei ore pe săptămână pentru a ține ritmul: două ore de văzut/ascultat lecția și una de făcut temele. Am ales strategic zilele de luni și joi pentru a recupera în weekend în cazul în care este nevoie.
S-a dovedit că cei care obțin cele mai multe beneficii după curs sunt cei care țin ritmul săptămânal.
Primele lecții sunt doar pe zona emoțională și este nevoie de zile între cursuri pentru ca anumite informații și conștientizări să ”iasă la suprafață”. Sunt cursanți care aleg să îmi trimită temele și eu le ofer feedback, după caz.
Există și un grup în care cursanții care vor să fie adăugați schimbă mesaje cu alți cursanți. Spun dacă vor pentru că în acest curs ofer confidențialitate totală. Relația cu banii este sensibilă în multe cazuri și este un proces care trebuie să se desfășoare în condiții de maxim confort. Tot pe grup mai adaug materiale suplimentare în funcție de nevoile pe care le identific. În timpul cursului sunt prezentă, alături de cursanți.
Știam câte ceva despre acest curs dar acum, când ai povestit atâtea despre el, simt că trebuie urmat imediat. Când are loc și cum îl putem accesa?
Cursul rulează cam la fiecare două-trei luni. Data de începere a seriei următoare o afișez în secțiunea Evenimente. Am avut surpriza ca mulți oameni să se înscrie la cursul care începe pe 20 Iulie. Au considerat că vara este mai liniște în activitatea profesională, stresul este mai redus; pot studia și în vacanță, deci este momentul ideal pentru a-și pune situația financiară și relația cu banii în ordine. Prin urmare, următorul curs Tu și banii tăi începe în data de 20 iulie 2019, iar înregistrarea la curs se face prin email la adresa office@financialparenting.eu.
Anamaria Ciuhuță