Interviu cu Eliza Stefu – artist zentangle si mandala art

Despre mandale auzim tot mai des, iar semnificatiile lor ne atrag din ce in ce mai mult. Sunt frumoase, fascinante, pline de sens, de mister si de liniste. Asa este si Eliza Stefu, artist zentangle si mandala art, o femeie curajoasa care a ales sa puna arta mai presus de orice; acum este o mama fericita care lucreaza de acasa si a fost deschisa in a ne oferi povestea ei. Si a inceput cum nu se putea mai frumos:

Eu sunt Eliza, designer de interior si zentangle artist. Afacerea mea… sunt eu, Eliza Stefu.

De cand ma stiu desenez in stil zentangle si mandala art – cu mai bine de 15 ani inainte de a afla ca este un stil definit, ca are aceasta denumire si ca exista multi artisti de acest gen in lume. Deci, nu mai vazusem niciunde, pur si simplu asa desenam pentru ca asa simteam eu sa ma exprim; era felul meu de a fi altfel in copilarie si in adolescenta. M-am indreptat spre o facultate cu inclinatie artistica (arhitectura de interior), renuntand treptat la a mai desena in stil zentangle. Acum 3 ani, in concediul de crestere a copilului, am avut un timp de meditatie si regasire a propriei identitati. A iesit la iveala, cu mult dor si pasiune, dorinta de a studia despre mandale si de a-mi definitiva propriul stil. Astfel ca, de mai bine de un an sunt artist independent.

Am rugat-o sa ne povesteasca despre mandale; ne plac multora dintre noi, insa nu cunoastem foarte multe despre ele. I-am spus: “Lauda-le cum stii tu mai bine!”, iar ea a vorbit atat de frumos si de modest:

Da, as vrea sa laud mandalele cat pot eu de bine si de frumos. Pe mine ma voi lasa in „umbra” lor. Nu consider ca eu personal fac ceva special. Si eu sunt uimita de frumusetea lor, de felul in care se descopera, de mesajul pe care il transmit.

Mandalele fac parte din noi, sunt dovada geniului ce ne inconjoara. Sunt elemente din micro si macro Univers ce se organizeaza in mandale; le gasim in soare si in constelatii, in corole de flori, in scoici si in numeroase elemente chimice. De asemenea, studiile arata ca psihicul uman se regaseste si se odihneste privind, creand, colorand aceste imagini, aceste structuri matematice. Mandalele sunt considerate arta terapeutica, fiind folosite in diferite activitati de meditatie, fie pentru vindecare si relaxare mintala, fie pentru concentrare creativa. Sunt extrem de recomandate pentru persoanele cu job stresant, pentru decorul spatiilor de lucru intens: birouri, biblioteci, etc.

Diverse studii recomanda mandalele pentru decorul camerelor copiilor, fiind deja demonstrat ca bebelusii prefera sa priveasca forme geometrice si imagini alb/ negru, in loc de imagini colorate sau pasteluri. Contrastele puternice (forme, umbre si lumini), imaginile repetitive formeaza un punct de interes, ceea ce duce la concentrarea si implicit linistirea copilasilor. Un minunat exercitiu de conectare parinte-copil este ca impreuna sa coloreze mandala care a fost folosita ca punct de concentrare cand copilul a fost bebelus.

Eu am personalizat acest tip de arta. Mandalele pe care le desenez sunt realizate de mana si sunt incarcate de simboluri traditionale (romanesti sau internationale) sau au diferite intelesuri prin folosirea unor semne (numele, litere, cuvinte scrise caligrafic, etc.)

Pentru a fi un asemenea artist, e nevoie sa studiezi mult acest domeniu? Ce trebuie neaparat sa stii? am intrebat-o pe Eliza.

As spune mai degraba ca trebuie neaparat sa-ti placa sa desenezi, nu sa stii. Informatia o acumulezi pe parcurs. Dar este esential sa ai extrem de multa rabdare pentru ca desenul este foarte migalos. Este nevoie de multa concentrare si atentie, de mult exercitiu de grafica, putina (mai multa J ) matematica, psihologie si multa dragoste.

Cel mai frumos sentiment este cand las totul deoparte si pur si simplu desenez.

Ai lucrat undeva inainte? am continuat sa o intreb. Ce anume si ce era mai usor acolo, comparativ cu activitatea ta curenta, antreprenoriala?

 Am lucrat in domeniul vanzarii mobilierului de lux, in proiectare de mobilier si amenajari interioare. Am renuntat la vanzare, dar nu la designul interior (o pasiune la fel de mare ca mandalele). In antreprenoriat sunt zilnic provocari, din exterior sau din interior, o framantare si o concurenta cu mine insami, de aceea cred ca la job este mai usor pentru ca nu se regaseste acest stres continuu. Cred ca este dificil sa lucrezi pe cont propriu si sa faci singur ceea ce fac, pentru o firma, nenumarate departamente. In antreprenoriat trebuie sa fii foarte bine organizat. Evident ca raspunsul este extrem de subiectiv, bazat doar pe experienta proprie.

Ce recomanzi celor care se gandesc sa inceapa o afacere?

Le recomand tuturor, cu sau fara afacere proprie, sa caute sa pastreze un echilibru intre munca si viata de familie. Timpul in familie este nepretuit!

Cum percepi concurenta pe aceasta nisa?

Concurenta cu alti artisti este nesemnificativa pentru mine. Concurenta cu mine insami este extrem de acerba. In plus, am doua mari motive de multumire: faptul ca fac ceea ce-mi place si ma defineste si faptul ca pot fi aproape de familia mea.

Cea mai mare provocare, dorinta si presiune zilnica este se desenez perfect.

Motivatia ta suprema este….

Sunt mama a doua minuni de copii. Intr-o oarecare masura, ei sunt motivul pentru care fac ceea ce fac, pentru ca doresc sa fiu langa ei atunci cand este nevoie, dar si pentru ca doresc ca ei sa urmeze acest exemplu: sa faca in viata ceea ce-i defineste si ce-i implineste, mai intai sufleteste, apoi financiar.

Ce produse le oferi clientilor? am intrebat-o curioasa, abia asteptand sa vad operele desavarsite.

Eu lucrez pe comanda pentru ca orice obiect este unic si personalizat, deci nu am stoc de produse. Pot oferi atat un produs finit – in special tablouri, de la concept pana la inramare, cat si un serviciu – posibilitatea de a personaliza produsul pe care il doreste clientul cu desen zentangle sau mandala pe orice material (ceramica, piele naturala/ artificiala, lemn, plastic, etc). Poti avea astfel o geanta personalizata, o cana, o bijuterie din lemn sau piele – bratara, pandantiv, brosa, un portofel sau curea, etc. Posibilitatile sunt infinite.

Clientii mei sunt oameni iubitori de frumos. Cel mai des, acestia ma gasesc din recomandarile prietenilor. Un client multumit este cea mai buna reclama.

Alegand un cadou unic si personalizat in stil mandala art, vei darui celor dragi mai mult decat un obiect, le vei darui o intreaga experianta binefacatoare pentru minte si suflet.

 

Gasiti lucrarile Elizei Stefu pe:

https://www.facebook.com/elizastefu/

https://www.instagram.com/elisa.mandalaphy/

OFERTA PROMOTIONALA

Pentru comenzile plasate impreuna cu codul tuincentru.ro, se acorda o reducere de 15%.

Ofera, te rog, Like & Share daca ti-a placut articolul.
fb-share-icon0
Tweet 20
Written by
Adela Ionita

Salut! Sunt Adela Ioniță și sunt *Productivity Coach pentru vieți împlinite*, ceea ce înseamnă că ajut oamenii să oprească *procrastinarea* și să trăiască viața la timp.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.