De unde stii?
Spui ca nu esti facuta sa fii antreprenoare pentru ca lucrezi intr-o firma si nu te poti vedea decat intr-un asemenea mediu, iar antreprenoriatul pare imposibil de atins de catre tine. Intreaba-te altceva: chiar vrei sa lucrezi ca si angajat toata viata? Crezi ca acest rol te defineste, te multumeste sau poti incerca sa fii mai mult decat atat?
Una dintre conditiile principale atunci cand te orientezi catre antreprenoriat este sa iti dai seama daca poti face asta multa vreme de acum inainte, poate toata viata. Si trebuie sa fii radical de sincera. Aceasta decizie se ia in urma unor discutii cu tine si atat. Nu trebuie sa isi dea nimeni cu parerea la ce poti sau nu poti tu sa faci. Poti sa te sfatuiesti cu persoanele ale caror pareri ti-au fost de folos alta data, insa doar tu iei decizia finala. Si discutia cu tine incepe (mereu) cu “as putea sa fac asta?” la care ai doua variante de raspuns, evidente. De aici pleaca tot: pentru “da” continui cu un scenariu optimist, pentru “nu” incerci sa vezi de ce nu sau renunti imediat. Dar de ce sa incepi cu “nu”?
De unde stii ca nu poti fi antreprenoare?
Nu ai incercat niciodata, deci te bazezi doar pe presupuneri care vin din:
lipsa increderii in tine;
teama de complexitatea unei afaceri proprii;
convingerea ca nu ai calitatile unui antreprenor si ca nu vei face fata;
lipsa experientei de management, chiar si in activitati marunte;
parerile altora (de regula, cei mai apropiati “care te cunosc cel mai bine”);
ce ai citit despre antreprenorii de succes care par a nu avea nimic in comun cu tine;
comoditate;
frica de nou;
frica de esec;
frica de a dezamagi.
Si astea sunt doar cateva, care imi vin acum in minte. Scuze sunt mult mai multe si mai complexe.
Ne oprim in acest prag imaginar pentru ca antreprenoriatul este o alternativa destul de neexploatata in piata muncii. Ca orice noutate, sperie la inceput. Suntem setati sa ne angajam (repede) dupa terminarea studiilor, de multe ori chiar inainte sa le finalizam. Asa am fost invatati: ca e bine sa avem un loc de munca si pe urma mai vedem noi. Dar nu mai vedem nimic, acolo se consuma toata viata noastra si ne asteapta un trai multumitor, chiar daca nu e exact ceea ce ne dorim. “Merge.” Tot in traiul asta care merge ajungem sa credem ca doar atat putem face si ca, din moment ce majoritatea oamenilor sunt angajati, e ok sa fim si noi asa. E ok, dar poate ca antreprenoriatul ne-ar aduce mai multe impliniri, daca l-am incerca. Dar nu o facem pentru ca ne e frica, nu avem motivatia si nici increderea in noi.
De-asta nu esti antreprenoare: pentru ca nu ai facut nimic sa fii. Pana acum! Citeste mai departe si inspira-te.