3 pasi simpli prin care sa lucrezi asa cum iti place

De cate ori ai auzit ca la job “nu faci mereu ce iti place, dar macar ai un loc de munca”? Eu am intalnit aceasta preconceptie de foarte multe ori, sub multe forme, toate exprimand acelasi lucru: conformarea si resemnarea ca altceva mai bun nu exista.
Dar exista.
Sunt destui oameni care se trezesc cu entuziasm de luni pana vineri, destui care se gandesc cu placere la locul de munca si care isi descriu cu seninatate activitatea profesionala.

Acestia sunt oamenii care nu au facut compromisuri; sunt cei care nu au acceptat orice loc de munca, de teama ca nu mai gasesc altul, care si-au dat seama ca viata lor inseamna mult mai mult decat 8-9 ore epuizante (mai ales psihic) si nefericire care se propaga in toate celelalte aspecte ale vietii lor. Uite ce poti sa faci si tu.

Gaseste o nisa. Nisa ta.

Daca acum deschizi prima ta afacere este indicat sa te axezi pe afacerile de nisa. Fa o lista cu abilitatile tale, zonele de interes, pasiunile, visele tale si asociaza-le unui grup care ar putea deveni publicul tau. O afacere de nisa este mult mai usor de controlat, ai mult mai putine pierderi daca te adresezi unui grup restrans decat daca abordezi “pe toata lumea”. Gandeste-te doar cat costa promovarea pentru 50.000 de oameni (sa zicem) si cat ar fi pentru 1.000.000 sau mai multi. Marimea nisei este cat-de-cat constanta (o poti creste pe masura ce se extinde afacerea si castigi noi clienti), dar portofoliul de clienti pe care ii vei obtine (la inceput) depinde de
natura afacerii;
marketingul practicat;
timpul pe care il aloci dezvoltarii afacerii;
abilitatile tale in business development.

Nista ta va fi o parte din lumea ta, aceea in care iti vei aduce cu adevarat contributia, asa ca ai grija cum o alegi, cum i te adresezi si cum o faci sa iti ramana fidela.

Stabileste-ti scopuri pe care sa le atingi progresiv si ofera-ti recompense pentru atingerea lor

Indiferent de natura muncii tale sau de cat de puternica este motivatia ta, aceasta poate fi inbunatatita daca iti stabilesti obiective pe care sa le atingi. Fara obiective, munca este lipsita de productivitate.

Capacitatea de a stabili obiective atat pe termen scurt, cat si pe termen lung este o abilitate importanta pentru oricine se straduieste sa isi atinga scopurile. Realizarea unui obiectiv aduce un sentiment de implinire, amplifica pasiunea, creeaza emotii pozitive si incurajeaza fluxul de idei noi si de energie.

Obiectivele pe termen scurt ar trebui sa fie specifice si sa se axeze pe ceea ce vrei sa realizezi astazi sau in aceasta saptamana. Acestea pot fi: avansarea intr-un proiect, atingerea unui prag de vanzari sau castigarea unui numar de clienti noi. Obiectivele pe termen lung ar trebui sa fie fixate pe imaginea de ansamblu in lunile si anii urmatori: un plan de crestere sau dezvoltarea unui produs, deschiderea unui nou magazin sau vanzarea in afara tarii.

Distreaza-te in timp ce iti conduci afacerea. Stiu, este ceva serios in fond, dar asta nu inseamna ca procesul trebuie sa fie incrancenat si monoton. Ofera-ti mici (si haioase) recompense pe masura ce atingi anumite praguri: obiectivele pe termen scurt ar putea fi recompensate cu o cina sau un concert, in timp ce pentru realizarile mari ti-ai putea oferi o vacanta sau o garderoba noua. Obiectivele si recompensele, impreuna, iti mentin atentia treaza, un fir logic si coerent in dezvoltarea afacerii si buna dispozitie chiar si atunci cand intampini dificultati.

Bucura-te de ceea ce faci

Daca iti atingi obiectivele despre care am vorbit, daca reusesti sa iti dezvolti afacerea si sa iti multumesti clientii, munca pentru afacerea ta va deveni o placere. Atunci vei intelege de ce toti antreprenorii ti-au recomandat sa li te alaturi. Ramai mereu optimista si vezi aspectele frumoase ale fiecarei situatii. Stiu, sunt zile in care te intrebi ce-a fost in capul tau si de ce te-ai apucat de afaceri dar vor trece, ca orice moment de acest fel, menit sa iti puna ambitia la incercare.

Nu uita sa te bucuri de ceea ce faci, sa iti savurezi zilnic micile victorii si sa iti creezi momente frumoase. Da, acestea nu vin doar spontan, ci trebuie sa le si atragi. Aminteste-ti ca ceea ce faci este menirea ta profesionala (cel putin acum) si trebuie sa iti aduca acea implinire pe care o cauti.

Citeste si:

„Birou de antreprenor”

„Spatiul tau de lucru, organizat in acord cu tine”

 

Ofera, te rog, Like & Share daca ti-a placut articolul.
fb-share-icon0
Tweet 20
Written by
Adela Ionita

Salut! Sunt Adela Ioniță și sunt *Productivity Coach pentru vieți împlinite*, ceea ce înseamnă că ajut oamenii să oprească *procrastinarea* și să trăiască viața la timp.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.