Am citit mult despre cum sa imi organizez cat mai bine spatiul de lucru, astfel incat sa ma loveasca inspiratia din toate partile. Am urmat toate indicatiile, toate feng-shui-urile si nimic; nu m-a lovit nimic.
Poate pentru ca stateam cu sufletul la gura: “ok… ar trebui sa fiu creativa… acum!” Nu stiu, insa am observat ca atunci cand calculez totul si astept sa vina furtuna, nu vine. Poate doar eu sunt asa sau poate mai sunt si altii ca mine asa ca, m-am decis sa imi spun si eu parerea despre cum ar trebui sa ne organizam biroul/ coltul in care lucram.
Ca sa iti poti dezvolta afacerea ai nevoie de inspiratie, indiferent de domeniu, iar inspiratia vine pentru fiecare din altceva; nu pe toti ii inspira un panou cu floricele si pampoane, asa cum putini scot idei dintr-un spatiu minimalist. Unora le place aglomeratia, altora ordinea; suntem cu totii diferiti – cum spunea sloganul. De aceea, cum organizezi spatiul tau de lucru ar trebui sa fie rezultatul unei analize atente a firii tale, nu concluziile altora. Eu vad biroul ideal astfel…
Pentru mine, biroul perfect e cel care se poate muta oricand, care nu ma tine in loc. Eu optez pentru un birou de antreprenor care sa se adapteze proiectului la care lucrez in acel moment:
creatie – vreau un spatiu viu, frumos, parfumat;
analiza – imi trebuie liniste, ordine, apa minerala, cateva foi;
planificare – dinamic, tocuri, cafea;
schimbare – zgomot, pix nou, unghii colorate;
scris – liniste, parc, flori, copii (de preferat mici, cat mai mici).
Daca esti antreprenor, clar nu faci ceva conventional pentru ca, cel putin in tara lui “ma duc la servici”, conventional inseamna angajat.
Asa ca, go wild! Dupa cum spuneam, spatiul tau de lucru trebuie sa fie in acord cu personalitatea ta si cu viziunea ta privind munca. E ok sa ai biroul clasic cu masa si scaun; la fel cum nu esti de condamnat daca te simti bine lucrand pe genunchi, cu niste foi in stanga si telefonul in dreapta. Daca ai angajati si lucrati intr-un spatiu clasic, ramane la aprecierea ta cum vrei sa iti prezinti biroul angajatilor. Daca, in schimb, lucrezi de acasa, esti freelancer sau ai un business impreuna cu o persoana apropiata, poti sa iti lasi imaginatia sa zburde.
Eu as lucra cu laptopul in brate, intr-un fotoliu lenes (din acelea moi, care iti preiau forma corpului). Sau mi-as organiza acasa, pe un petec de perete, un birou minimalist, dar vesel. As avea grija sa elimin toate mijloacele de distragere a atentiei: retele sociale, mail; muzica (uneori mai mult incurca decat ajuta), telefon, televizor. Gandeste-te ce poti face tu pentru locul in care lucrezi astfel incat sa te motiveze, sa te inspire si sa iti ofere tot confortul de care ai nevoie in conducerea afacerii tale.
Evit sa folosesc termenul de “birou” si prefer sa il inlocuiesc cu “spatiul tau de lucru” pentru ca eu consider ca poti lucra oriunde si nu vad de ce am depinde de formatul clasic, doar pentru ca asa se face si asa a fost din totdeauna. Mie imi plac incercarile si probele; nu pot sti ce mi se potriveste pana nu incerc mai multe variante si nu sunt de acord cu conventionalul. Lucreaza asa cum simti!