Invata sa fii selectiva

Timpul este la fel de mult pentru toti; nu exista norocosi cu 28 de ore pe zi si nici defavorizati cu 20. Ne bucuram cu totii de aceeasi “cantitate” dar, cumva, unora nu le ajunge, iar altora timpul le prisoseste. Vorbim despre cea mai importanta resursa pe care o avem, singura care nu este nicicum regenerabila; este cea mai importanta, necesita multa organizare si totusi nu stim cum sa o gestionam si sa o folosim inteligent. Asadar…

Cum sa faci ca la finalul zilei sa te uiti in urma si sa fii multimita de cum a trecut acea zi?

Este la fel de simplu de zis, pe cat de greu este de facut: te organizezi.

O sesiune de organizare a timpului

poate fi dificila daca esti o fire ce trebuie neaparat sa faca din toate acum, sa termine cateva si sa mai lase si pentru mai tarziu; daca ai o mie de idei si toate trebuie spuse si facute in acelasi timp; daca simti ca haosul este linistea ta si nu poti trai in ordine. Vestea buna este ca simtul organizarii nu e ceva cu care doar te nasti, ci o abilitate pe care o poti invata si dezvolta – te asigura cineva care a inceput sa se adune pe la 26 de ani. Hai sa vedem de ce e important sa fii selectiva in ceea ce priveste activitatile pe care alegi sa le faci de-a lungul unei zile.

E important sa fii selectiva ca sa nu te incurci in ite; sa nu iti propui 46 de taskuri pentru azi, stiind de la inceput ca nu le poti face pe toate. Pentru a le tria cat mai bine, iti recomand sa incepi cu sfarsitul: care este scopul tau? Ce vrei sa obtii la finalul zilei sau lunii? Ce anume iti permite sa atingi acest scop si ce iti distrage atentia? Uita-te atent la sarcinile tale si triaza-le (deci, organizare!); cu siguranta, unele sunt mai importante decat altele, asa ca poti incepe sa tai de pe lista.

Elimina tot ce te indeparteaza de scop si nu isi gaseste locul intre activitatile importante. Daca pe lista se afla organizarea biroului, intreba-te daca este absolut necesar sa mai asezi inca o data tavitele cu dosare sau ai trecut activitatea asta doar ca sa faci o pauza; pauzele nu sunt rele insa avem tendinta de a ni le impune cand nu sunt necesare (da, din lene, de cele mai multe ori si ca scuza pentru a nu face ceva important).

Analizeaza cu cine iti petreci timpul,

mai ales timpul virtual daca ai tendinta sa deschizi Facebook-ul si sa adormi cu telefonul in mana. Mergi doar la intalnirile importante si iesi in oras cu oamenii care conteaza pentru tine; altfel, se poate vorbi si la telefon – ceea ce ma duce la urmatorul “derutator”: telefonul. Femeile manifesta o pasiune de nestavilit pentru vorbitul la felefon, chiar si atunci cand nu au nimic de vorbit. Chiar e necesar sa iti suni zilnic 3 prietene si sa povestiti cu orele?

Alege-ti mai repede hainele!

Serios, uneori barbatii au dreptate cand spun ca ne sta bine in orice am lua din dulap. Pana la urma, tu le-ai cumparat pe toate, le-ai probat inainte de a le plati si le-ai mai purtat de cateva ori pana atunci. Deci da, iti sta bine asa; nu mai pierde timpul!

Multe persoane se plang ca au toate serile ocupate dar duminica nu pot sa spuna cum a trecut saptamana si daca le-a placut ceva din tot ce au facut. Asta se intampla pentru ca serile sunt pline cu nimicuri pe care le facem din obisnuita, sau pentru ca ni le impun altii sau pur si simplu pentru ca sunt varianta mai usoara.

Gandeste-te la cate filme de uiti, la cate petreceri te duci, cate nopti pierzi in club, cate ore ai petrecut alegandu-ti un parfum si o geanta – fiecare dintr-un alt mall, cat timp ai verificat mailul, cat ai asteptat comanda doar pentru ca vrei sa mananci numai in restaurantul acela. Si asa se duce ziua celor care nu tin cont de organizare: pe nimic. Ce ai fi putut face cu tot timpul castigat? E simplu: te ocupai de scopul despre care vorbeam mai sus. Tu cum vrei sa treaca ziua ta?

Iti spuneam si la inceputul articolului: timpul este cea mai pretioasa resursa pe care o ai si nu este regenerabila. Ce a trecut, a trecut. Fa sa merite!

 

Ofera, te rog, Like & Share daca ti-a placut articolul.
fb-share-icon0
Tweet 20
Written by
Adela Ionita

Salut! Sunt Adela Ioniță și sunt *Productivity Coach pentru vieți împlinite*, ceea ce înseamnă că ajut oamenii să oprească *procrastinarea* și să trăiască viața la timp.

1 Comment

  1. mihai februarie 24, 2015 at 9:03 pm

    Frumoasa descriere.

    Reply

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.