Daca nu te opresti la primul hop, construiesti o afacere in toata regula

“Sa fiu sincera, cand am facut prima postare cu produsele mele, nici nu credeam ca o va citi cineva. Apoi m-am speriat de cererea mare din acel momet si am vrut sa renunt. Dupa onorarea primelor comenzi de taitei de casa si dupa primile feedback-uri am zis sa mai incerc inca o data si uite-asa am ajuns pana astazi. Au fost si momente de panica, de oboseala, stres, incertitudine, dar tot timpul m-am gandit la copii si la faptul ca le pot fi aproape ori de cate ori au nevoie. A contat foarte mult si vointa mea, dorinta de a iesi din rand, de a nu urma aceeasi traiectorie ca restul lumii.”

Asa s-a terminat interviul pe care urmeaza sa il descoperiti mai jos, dar a fost o marturisire mult prea frumoasa pentru a o lasa la final.

Laura Gradinaru (35 de ani) a lasat in urma profesia de economist pentru a alatura meseriei de mama o afacere personala de nisa, cu un potential urias de crestere: taitei de casa, colorati natural cu legume, fructe si condimente. Pe scurt, Taitei Gradinaresti.

Cum a prins viata afacerea cu taitei de casa?

Taiteii Gradinaresti au iesit la lumina in februarie 2017, pe pagina de Facebook, in urma unor nopti nedormite pline de ganduri si framantari. Intentia initiala a fost sa ii realizez doar pentru mine si pentru familia noastra, din dorinta mea de mai face “ceva”. S-au dovedit a fi de interes si pentru alti oameni si asa, treptat, s-au transformat intr-o mica afacere. Copiii mei (in special cel mare, care are 6 ani), sunt foarte mari consumatori de legume, dar si de paste. Din totdeauna am facut paste de casa si taitei pentru ciorbe, iar o data i-am colorat cu niste suc de sfecla rosie ramas de la micul dejun. Copiii au fost incantati, asa ca am inceput sa ma documentez si am vazut ca se poate folosi cam orice, de la legume, fructe, la condimente.

Acum, prin afacerea mea ofer varianta colorata a pastelor de casa, a taiteilor pentru ciorba si a figurinelor comestibile. Taitei din ou si faina de moara, lati sau subtiri, care pot fi folositi in acelasi mod ca si pastele din comert.

 

Esti o mama constienta de lucrurile care le fac bine copiilor tai. Care este definitia ta pentru “o alimentatie sanatoasa”? Dar pentru “o viata implinita”?

Incep prin a descrie “o viata implinita”: o familie in care toti membri sunt sanatosi la nivel fizic si psihic, in care exista intelegere, incredere si ajutor reciproc. In ultima perioada se vorbeste foarte mult despre stilul de viata sanatos, concept in care cred foarte mult, dar caruia eu ii asociez si familia in sine, pe langa alimentatie, sport, lipsa stresului si celelalte elemente definitorii ale sale. Cred cu tarie ca o viata implinita este una traita in familie. Noi Incercam sa mancam sanatos; stand acasa, gatesc zilnic si nu sunt adepta prajelilor sau a mancarurilor gatite excesiv prin fierbere. Ne plac gustul bun, aspectul placut si combinatiile interesate. Cred ca datorita baiatului cel mare, care respinge carnea, am inceput sa apreciem mai mult legumele si fructele si sa le cautam noi retete care sa le combine cat mai diversificat.

Esti economist si ai avut, ca majoritatea oamenilor, un loc de munca obisnuit. Apoi ai luat o decizie pe care putini au curajul sa o imbratiseze.

Asa este. Pana in 2016, cand am intrat in concediul de crestere a copilului, am lucrat intr-o companie multinationala, in care petreceam multe ore la birou, dar aveam un program flexibil. La primul copil am fost fortata sa ma intorc mai devreme de un an din motive financiare. In schimb, la al doilea copil, am ales doi ani, poate si din dorinta de a recupera din timpul pe care l-am pierdut la primul. Am realizat ca imi place foarte mult sa fiu mama, sa le fac pe plac si sa ii vad fericiti. Deocamdata am renuntat la serviciu pentru inca un an ca sa dezvolt afacerea cu taitei de casa. Am primit multe incurajari, chiar si ajutor din partea unor oameni care cred in ceea ce fac si, in plus, am vazut ca exista cerere in piata, mai ales pe plan local, in Iasi. Programul de la serviciu nu imi permitea sa fac si taitei, sa ma ocup de copii, sa fiu mama, sotie si antreprenoare, asa ca am ales un concediu fara plata.

Mai usor la job..?
Faptul ca deciziile importante nu sunt luate de noi; este o presiune mai mica pe umerii angajatului.

Mai frumos in antreprenoriat…?
Libertatea de a alege, de a crea si posibilitatea de a spune stop.

4 lucruri de care ai nevoie ca sa deschizi o afacere?
Bineinteles ca primul lucru este curajul, apoi bani ca sa dezvolti si multa ambitie si rabdarea daca vrei sa reusesti.

Este greu sau usor sa lucrezi pe cont propriu, sa te promovezi, sa te diferentiezi?

Din punctul meu de vedere este greu dar satisfactia este uriasa cand stiu ca am realizat ceva doar prin fortele proprii. Pentru promovare este suficient putin marketing si lucrurile merg de la sine, iar pentru a tine pasul cu timpul, inovatia este cheia succesului.

Cum ai spune ca te-a schimbat aceasta afacere?
Sunt mult mai perseverenta, am mai mult curaj.

Cum imbini sau, din contra, separi lumea familiei de lumea afacerii tale? Copiii sunt implicati?  

Fac tot posibilul sa nu ii neglijez, ei au avut si vor avea prioritate. Toata lumea este implicata in realizarea taiteilor; sunt momente cand ma bucur de bucuria lor – de exemplu, atunci cand ii las sa se joace in faina sau testeaza noile culori si gusturi.

Cum te simti cand lucrezi la afacerea ta?
Exceptional de bine, ma relaxeaza mult si reusesc sa ma concentez doar asupra a ceea ce fac.

Care sunt planurile de viitor pentru afacerea ta cu taitei de casa?

Mi as dori ca in urmatorii 5 ani sa infiintez un atelier de facut taitei de casa in toata regula, unde sa dau culoare si forma aluatului dupa bunul plac, ajutand astfel la cresterea afacerii. Deja lucrez la acest vis: am inchiriat un spatiu, urmeaza autorizatiile si amenajarea, asa ca sunt pe drumul cel bun – sunt foarte fericita! Am inceput sa imi setez obiective clare pentru a evolua si ma tin de ele. Poate cel mai mare regret al meu este faptul ca nu am inceput mai devreme aceasta activitate, asa ca acum fac tot posibilul pentru a recupera timpul irosit. Recent am primit cereri de colaborare de la magazinele cu profil bio/ naturist , aprozare si bacanii pe plan local. Aceasta va fi o noua directie de dezvoltare.

Care este cea mai mare bucurie pe care au adus-o Taiteii Gradinaresti in viata ta de antreprenor?

Faptul ca pot aduce multumire celor care imi aleg produsele; faptul ca eu insami pot sa creez lucruri neasteptate, care sa imbunatateasca viata celorlalti. Si, ca o rasplata si mai mare, primesc aprecierea si cuvintele frumoase ce vin din partea unor oameni pe care nu ii cunosc, dar care au incredere in mine si revin cu comenzi.
Laura Gradinaru
Fondator Taitei Gradinaresti
https://www.facebook.com/taiteigradinaresticugust/

Toti cititorii www.tuincentru.ro care plaseaza o comanda de taitei de casa pe https://www.facebook.com/taiteigradinaresticugust/ beneficiaza de o reducere de 10%, mentionand codul promotional “tuincentru.ro”.

Ofera, te rog, Like & Share daca ti-a placut articolul.
fb-share-icon0
Tweet 20
Written by
Adela Ionita

Salut! Sunt Adela Ioniță și sunt *Productivity Coach pentru vieți împlinite*, ceea ce înseamnă că ajut oamenii să oprească *procrastinarea* și să trăiască viața la timp.

6 Comments

  1. Irina mai 4, 2018 at 5:04 pm

    Tăițeii Grădinărești sunt fenomenali! Copiii îi adoră. Vom cumpăra din nou cu siguranță.

    Reply
    1. tuincentru mai 4, 2018 at 9:43 pm

      Ma bucur ca va plac si ca sunteti clienti fideli!

      Reply
  2. Iuliana mai 4, 2018 at 7:00 pm

    Adevărul este ca niciun început nu e ușor. Parca nici nu știi care ar fi cel mai potrivit pas pe care să-l faci. Oare sa continui sau sa o las balta? Oare chiar pot? Oare… Sa îndrăznesc sa visez mai departe? Dar odată decizia luata, drumul prinde din ce în ce mai bine contur și îți dă încrederea de care ai atâta nevoi. Mulțumim pentru poveste și inspirație și felicitări!!!

    Reply
    1. tuincentru mai 4, 2018 at 9:45 pm

      Asa este; sunt mii de ganduri contradictorii, efort si mult timp investit. Dar la final merita! 🙂 Multumesc si eu pentru apreciere!

      Reply
  3. Dragan iunie 21, 2020 at 3:35 pm

    Sunt fascinata de ceea ce am vazut aici

    Reply
    1. Adela Ionita iunie 24, 2020 at 4:48 pm

      Mă bucur că ai găsit inspirație și îți mulțumesc pentru apreciere!

      Reply

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.