Cărți, copii și bucurii – cum să le ai pe toate în același timp

Să deschizi și să crești o afacere este un demers plin de provocări, iar dacă faci asta și în timp ce ai grijă de copii, este cu atât mai solicitant. Alina Dobre și-a construit drumul în antreprenoriat pornind de la afacerea de succes care bucură copiii și părinții deopotrivă: cărțile Usborne. Lucrurile au mers firesc, așa cum se întâmplă întotodeauna atunci când facem exact ce trebuie să facem la nivel profesional.

Un interviu din care reies foarte bine optimismul, dedicarea și dorința de a face bine:

Cum a luat naștere afacerea ta?

Acum 4 ani, pe când fetița mea începuse să își manifeste dragostea față de cărți (avea aproape un an și jumătate), am pornit în căutarea celor mai potrivite cărticele pentru ea. Așa am descoperit cărțile Usborne, la o prietenă ce devenise de curând reprezentant.

Țin minte și acum fericirea de pe fața fetiței mele când le-a văzut și a început să le răsfoiască. Era grămadă pe ele – știi cum sunt copiii mici când văd ceva ce le place tare; abia am reușit să i le desprind din brațe, căci ea se servea liniștită cu tot ce prindea din cutia pusă la dispoziție de prietena mea.

Văzând această reacție, am început să cer mai multe detalii. Am aflat că nu e deloc complicat să fii reprezentant Usborne, ba mai mult, beneficiezi de tot felul de reduceri oferite de editură. După ce am ajuns acasă în acea seară și am reușit și eu să le studiez în detaliu, mi-am dat seama că sunt cărți de foarte bună calitate, perfecte pentru dezvoltarea armonioasă a copilului meu. Așadar, atunci m-am înscris ca reprezentant.

Te gândeai în acel moment că vei face un business din asta?

Pe vremea aceea nu mă gândeam la afaceri. Viața de mămică mă acaparase întru totul. Acasă cu copilul se știe ca nu „stai”, așa cum cred mulți oameni în necunoștință de cauză.

Într-adevăr, îmi doream o formă de venit suplimentară. Din ce am analizat, am găsit atunci destul de puține opțiuni pentru mămici. În plus, eu nu sunt deloc pricepută în arta handmade, nici nu mă vedeam într-un business legat de vânzarea de cosmetice sau alte produse ce țin de sănătate, așa cum observam că se implică alte mame din jurul meu.

Pe vremea aceea nu cred că aș fi făcut altceva. Acum însă, am câteva idei pe care sper să reușesc să le și pun în practică.

Îți doresc succes, să vină totul la timpul potrivit! Aș vrea să te întreb acum, legat de ce al ales să faci, de ce recomanzi să cumpărăm cărți Usborne? Ce aduc în plus față de cărțile obisnuite?

Când ții în mâinile tale sau când vezi un filmuleț cu o carte Usborne îți dai seama instant că e diferită fată de cele obișnuite. Spun asta mereu oamenilor din jurul meu sau celor care mă contactează pentru prima dată și mă întreabă despre ele.

Calitatea lor, în primul rând, este clar superioară multor cărți de pe piață. Apoi, faptul că sunt cărți educative, potrivite copiilor de toate vârstele și faptul că sunt atât de atent construite, astfel încât copiii să învete în joacă lucruri noi, reprezină un alt aspect important.

Te vor atrage de la început culorile, sunetele și imaginile vii, colțurile atent rotunjite, texturile delicioase sau tușierele cu culori nontoxice și nonalergice.

OK, să spunem că m-ai convins și vreau să devin reprezentant. Ce trebuie sa fac?

Este extrem de facil să devii reprezentant Usborne. Tot ce trebuie să faci este sa achiziționezi un pachet de început. Investiția este de 60 de lire și în pachet sunt cărți și materiale necesare vânzării în valoare de 150 de lire.

Așadar investiția este minimă, câștigul garantat – să spun așa, în limbaj uzual. 🙂

Sună chiar bine, recunosc. Depui mult efort pentru a crește această afacere? Cam câte ore pe săptămână lucrezi?

Sunt zile și zile. Lucrez când pot și cum pot. Încerc totuși sa fiu organizată și să îmi creez anumite obiceiuri. Fiind acasă cu bebe, îmi fac timp să postez pe pagină când îl alăptez, să fac recomandări când doarme, să vorbesc cu echipa când strâng rufele sau gătesc. Nu e presiune de timp, fac totul în ritmul meu. Sunt alături de familie, petrec timp prețios alături de copiii mei și reușesc să fac o activitate frumoasă, pe care o ador.

Care ar fi cea mai neplăcută parte a faptului că ai o astfel de afacere?

Nu pot să spun că e ceva neplăcut în această activitate. Poate un pic frustrant pentru mine când am anumite idei și cumva nu reușesc să le pun în aplicare. Dar nu fac din asta un capăt de țară, le păstrez pentru mai târziu când cred eu că toate lucrurile se vor așeza în direcția bună.

Cum ți-a îmbogățit viața această experiență?

Recunosc că, pe vremea când am început, nu îmi doream să dezvolt un business. Viața de mamică mă acaparase complet, dar această activitate mi s-a potrivit ca o mănușă căci mă scotea din cotidian. Mă făcea să mă simt mult mai vie, mai puternică și plină de energie.

M-am dezvoltat atât în plan personal, cât și profesional. Am cunoscut o mulțime de oameni minunați, am învățat o grămadă de lucruri: editare fotografii, marketing și promovare online, organizare de evenimente, vânzare, negociere, time management și coordonarea unei echipe.

M-am redescoperit într-o postură nouă: sunt o mămică ce a dezvoltat de la zero o afacere cu cărți din dragoste pentru ele și pentru copii, o mămică fericită să poată petrece mult timp cu familia alături.

Pe langă bani și alte resurse pragmatice, de ce este nevoie pentru a deschide și conduce o afacere?

Este nevoie de multă pasiune, timp și implicare. Eu sunt de părere că, atunci când vrei să te implici într-o activitate, dacă o faci cu drag și cu seriozitate, ai șanse mari să ajungi acolo unde îți dorești. Este la fel ca la un job obișnuit numai că, făcând ceva pentru tine, te implici mai tare, pui mai mult suflet. Asta contează enorm și face lucrurile să se indrepte în direcția dorită.

Ce vrei tu să lași mai departe copiilor tăi? Ce concluzii să aibă ei din faptul că mama are o afacere proprie, că încearcă să fie independentă?

În primul rând, copiii mei iubesc cărțile! Și asta este pentru mine cel mai mare câștig, cea mai de preț moștenire pe care le-o pot oferi. Apoi, știm cu toții că un job într-o multinațională nu îți oferă o mare flexibilitate, așa că fetiței mele i-am explicat deja care sunt avantajele când mama lucrează de acasă. Sunt tot timpul cu ei, nu am nicio problemă atunci când sunt bolnăviori sau atunci când trebuie să ajungem undeva. Ea e foarte încântată că putem să ne organizam timpul după cum dorim, că reușim să mergem împreună la tenis sau la dansuri.

Care sunt planurile de viitor?

Gândurile mele de viitor sunt să continuu să lucrez de acasă și după ce mi se termină concediul de creștere copil. Aș dori să reușesc să îmi dezvolt și mai mult activitatea Usborne, să fac cumva ca aceste cărticele să ajungă în mâinile cât mai multor copii pentru că valoarea lor și educația copiilor noștri este de neprețuit.

Pe mine mă puteți găsi oricând printr-un mesaj pe pagina de Facebook Alina Dobre, iar dacă doriți cărți pentru cei mici căci se apropie sarbătorile de iarnă vă stau la dispoziție cu recomandări și comenzi pe pagina mea Book Store. Pentru cei interesați să intre în minunata lume Usborne, las aici linkul de înscriere Join Today.

Ofera, te rog, Like & Share daca ti-a placut articolul.
fb-share-icon0
Tweet 20
Written by
Adela Ionita

Salut! Sunt Adela Ioniță și sunt *Productivity Coach pentru vieți împlinite*, ceea ce înseamnă că ajut oamenii să oprească *procrastinarea* și să trăiască viața la timp.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.