Art Lumi – cand pasiunea pentru pictura schimba o viata

Ador faptul ca exista oameni care se opresc la un moment dat din mersul pe un drum fara rost si se intreaba: “de fapt, eu unde ma duc?”. Simt o bucurie nemarginita atunci cand cineva imi spune ca s-a hotarat sa traiasca altfel; cum de fapt si-a dorit din totdeauna; nu cum l-a dus viata pana atunci. Sunt putini acesti oameni. De aceea sunt si atat de pretiosi. Art Lumi

 

Am vrut sa scriu despre Art Lumi, o afacere foarte frumoasa, si am descoperit o femeie antreprenor care vorbeste cu tot sufletul despre activitatea ei; care mi-a spus ca viata i s-a luminat in clipa in care a inteles ca toti anii de studii si apoi cei in care a lucrat ca si inginer, nu aveau nicio legatura cu ea, cu adevarata ei menire. Un om precum cei pe care ii admiram mai sus.

“Traiesc cand pictez si iubesc sa pictez…” mi-a spus inainte de orice intrebare a mea.

Zambeste apoi cu emotie si isi incepe povestea asa:

 

Sunt Luminita si am terminat Facultatea de Electronica, Telecomunicatii si Tehnologia Informatiei la Politehnica, in Bucuresti. Deci, sunt inginer. Sau, mai bine zis, am fost; acum pictez.

Pasiunea pentru pictura o am din copilarie. A stat acolo cuminte si a asteptat pana exact acum 6 ani. Si atunci sora mea m-a intrebat: „Ok, te duci la job pentru a castiga bani, pentru a te intretine, dar tu, tu ce faci pentru tine? Simt ca nimic nu te mai bucura.”

Si avea dreptate. Asa ca am inceput sa caut alternative, solutii, ceva sa ma ajute sa imi recapat zambetul. Mi-am amintit de pictura si am simtit ca trebuie sa incerc. Am decis sa urmez cursurile Galeriei Basil, cursuri ce aveau loc intr- un atelier murdar si colorat; imbibat intr-un iz de ulei si levantica pe un fundal de vioara. Numitorul comun al celor prezenti acolo era faptul ca toti vorbeam aceeasi limba, a culorii.

Cand am inceput efectiv aceasta activitate? Sau mai bine spus: Cand am inceput sa traiesc?

 

Acum 6 ani, cand s-a nascut fiul meu cel mare, David. In concediul de crestere si ingrijire a copilului am avut mai mult timp sa ma gandesc si la mine, sa ies complet din mediul stresant al corporatiei, sa respir si sa imi caut adevaratul drum in viata.

Sunt o persoana practica, ma bazez pe intuitie si nu obisnuiesc sa imi fac planuri de viitor. Prefer sa traiesc in prezent, sa fiu atenta la ce mi se intampla, sa ma bucur de ce am. Inca de cand am dat startul acestei aventuri numita Art Lumi am crezut in ceea ce fac, am respirat prin fiecare por culoarea, am iubit mirosul culorilor, al fiecarui articol iesit din mana mea, de care cu greu m-am despartit.

Cum am inceput? Am inceput ajutata si sustinuta de prieteni. Cand spun prieteni ma refer la acele persoane care te sustin in crearea si ridicarea unui vis, care vad prin ochii tai si construiesc lucrurile sa iasa la maniera la care sunt acum.

Am vrut ca proiectul meu sa aiba un nume, sa ma identific cu el; sa simt ca ma defineste cand il rostesc. Dupa diverse incercari esuate (ca doar sunt inginer), am cerut ajutorul bunului meu prieten, Flop. Dupa cateva zile de „cercetari aprofundate” a venit cu optiunea Art Lumi. Multi fac asocierea intre numele meu si Art Lumi, insa Lumi provine de la pluralul substantivului lume si defineste compelxitatea mai multor lumi cumulate: arta si partea tehnica, analitica si inginereasca.

De ce a fost nevoie la inceputul afacerii?

 

Singurul bagaj cu are am plecat la drum a constat in iubirea pentru culoare si stransa conexiune realizata intre mine si arta picturii. Felul in care o simt, felul in care o percep m-au ajutat sa construiesc tot ceea ce acum se numeste Art Lumi.

Ceea ce fac in momentul de fata, fac din pasiune, fiecare articol fiind gandit de la zero. In momentul in care sunt contactata de catre un client nou, prima intrebare pe care i-o adresez este daca el se regaseste in ceea ce fac (nuante, tehnica, detalii). Pentru ca este important ca maniera si felul in care eu ‘vad’ lucrurile, in care ‘combin’ detaliile sa fie comuna cu cea a clientului.

Ceea ce fac este din pasiune, din pasiunea pentru culoare si nu din nevoia de a acoperi o arie cat mai mare de colaboratori, de a fi esantion pe piata handmade-ului sau de a-mi mari castigul financiar.

Imi conduc afacerea cu sufletul, dar creierul e mereu atent la lumea din jur

 

Pictura este un domeniu intr-o continua dezvoltare din care poti trai. Cea mai mare provocare? Sa vii in permanenta cu idei noi, sa te evidentieizi dintre ceilalti, sa atingi nevoile colaboratorului si totodata sa te identifici cu produsele pe care le realizezi.

Concurenta este mare, piata fiind asa dinamica. In permanenta trebuie sa fii inovativ, sa intelegi nevoile persoanei cu care interactionezi. Nu cred ca exista o schema standard pentru dezvoltarea unei astfel de afaceri pentru ca suntem ghidati de principii diferite. Cred ca indiferent de ceea ce ne motiveaza, totul presupune multa munca.

Cel mai mare beneficiu al antreoprenoriatului consider a fi interactiunea umana, crearea unor noi prietenii; primirea unui feedback constructiv din partea persoanelor cu care interactionezi.

De-a lungul timpului am invatat ca trebuie sa imi imbunatatesc modul de lucru. Trebuie sa stiu sa gasesc punctele comune intre nevoia clientului si ceea ce creez. In caz contrar, daca acestea nu sunt, sa directionez persoana respectiva catre o colega din bransa. Care este cea mai mare dezamagire? Acel moment candi iti regasesti ideile in portofoliul concurentei. Atunci cand stii ca ai investit timp, efort si ca altcineva a luat totul de-a gata.

Atunci cand pornesti la un astfel de drum trebuie sa fii ghidat de sentimentul de iubire pentru arta, pentru culoare, pentru creatie si nu manat de dorinta unui castig financiar. Este destul de greu sa incepi pe cont propriu, sa te promovezi singur; sa pictezi si, in acelasi timp, sa faci si fotografie de produs inainte de a livra articolul respectiv.

 

Dar eu muncesc cu drag si dibacie pentru a crea lucrusoare pictate cu dichis ce pot fi oferite drept cadouri aniversare unei prietene, mame, educatoare sau invatatoare. Am realizat nenumarate cutii de bijuterii, oglinzi, perii pentru par; lucrusoare pentru nou-nascuti (acesti minunati omuleti): paturici, prosoape, bavetele personalizate prin broderie. Si nu ma voi opri niciodata din pictat.

 

Luminita Enache

Art Lumi 

https://www.facebook.com/search/top/?q=art%20lumi

 

Ofera, te rog, Like & Share daca ti-a placut articolul.
fb-share-icon0
Tweet 20
Written by
Adela Ionita

Salut! Sunt Adela Ioniță și sunt *Productivity Coach pentru vieți împlinite*, ceea ce înseamnă că ajut oamenii să oprească *procrastinarea* și să trăiască viața la timp.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.