Iulie fara plastic 2018 – campanie sociala pentru o lume mai curata

Am mai scris despre Emilia Priceputu aici (si am pregatit deja continuarea), iar astazi va vorbesc despre un alt proiect demarat de ea. Iulie fara plastic, un concept international despre constientizare, schimbare si mobilizarea comunitatii in directia protejarii naturii de efectele plasticului. Astfel de proiecte sunt cele pentru care Emilia respira. Putini oameni sunt atat de determinati sa faca bine neconditionat, fara sa astepte ceva in schimb.

 

Iulie fara plastic (Plastic Free July) s-a nascut in Australia, in 2011. “In 2017 am realizat prima editie in Romania adaugand, pe langa componenta de mediu, si o componenta comunitara. Mai exact, am pus bazele unei comunitati de oameni adunate in jurul a 2 biblioteci de cartier: Biblioteca Emil Garleanu si Biblioteca Ion Creanga, insistand foarte mult pe activitati pentru copii.

Ne dorim ca ei sa constientizeze ca traiesc intr-un eco-sistem care este profund influentat de stilul nostru de viata. De fapt, aceasta este si particularitatea noastra, pentru ca miscarea din Australia este axata doar pe constientizarea si scaderea gradului de folosire a plasticului de unica folosinta.  

Noi (Emilia Priceputu, Simona Pop, Corina Andreea Ciurea si George Grosescu) credem ca impreuna e mai simplu si mai sanatos, voluntariatul nostru e si o forma de activism socio-cultural. Copiii nostri invata valori autentice din faptele noastre, nu din vorbele noastre.” mi-a spus Emilia legat de aceasta campanie.

 

Iule fara plastic presupune un indemn la responsabilizare. Folosim atat de mult plastic, atat de mult cumparam si aruncam, incat nici nu mai suntem constienti ce produs ne este necesar si care este inutil sau poate fi inlocuit.

E destul ca primim aproape toate alimentele cumparate in ambalaje de plasic. Am putea renunta la ce nu este obligatoriu: sacosa, paiul de plastic, pahare si farfurii de plastic (cele mai tari farfurii alternative sunt aici); legumele comercializate in folie; jucarii de plastic ce au alternative de lemn sau materiale textile.

Sunt multi oamenii care ar inlocui plasticul daca ar sti cu ce. Prin urmare, chiar daca ajutam cu exemple de acest gen in discutiile noastre cu prietenii, tot putem ajuta. Macar putin. Nu e nimeni hotarat sa “schimbe lumea” inlcuind castronul de salata din plastic un unul din inox. Dar uite, cu un efort mic din partea unui grup de 1 milion de oameni, crezi ca se schimba o parte de lume? Eu cred ca da. Si mai cred ca, daca ne este greu sa facem schimbari radicale – prin urmare, eforturi mari, atunci este mai usor sa colaboram ca o comunitate cu un scop comun si sa facem fiecare eforturi mai mici, care impreuna sa rezulte intr-o schimbare mai mare.

 

Asa ca, va invit sa sustineti campania Iulie fara plastic – deja la a doua editie – si sa ajutati cat de putin la faurirea unei lumi mai curate.

 

Emilia Priceputu impreuna cu echipa sa va organiza ateliere cu activitati creative; vizionari de documentare, scriere creative, lectura, biblioteci umane; activitati de ecologizare la bibliotecile Ion Creanga, Emil Garleanu, George Toparceanu; la Gradina din Gura Siriului si in alte locatii.

Va puteti implica in acest proiect si de acasa, inscriindu-va pe site-ul http://www.plasticfreejuly.org/ de la care veti primi emailuri cu sfaturi si sugestii de aplicat in viata de zi cu zi.

Va spuneam ca orice efort mic e benefic, asa ca share-ul articolelor despre #iuliefaraplastic sunt mai mult decat folositoare! Si, cu aceasta ocazie, am vorbit si despre hashtagul campaniei pe care va invit sa il folositi cat mai des.

 

Programul Iulie fara plastic 2018 este acesta:

Ofera, te rog, Like & Share daca ti-a placut articolul.
fb-share-icon0
Tweet 20
Written by
Adela Ionita

Salut! Sunt Adela Ioniță și sunt *Productivity Coach pentru vieți împlinite*, ceea ce înseamnă că ajut oamenii să oprească *procrastinarea* și să trăiască viața la timp.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.