E google-ul plin de idei de afaceri. E si mai plin de aceleasi idei de afaceri repetate pe zeci de pagini; din care tu ar trebui sa te inspiri. Asa ca citesti tot ce gasesti, in speranta ca ti se va potrivi si tie ceva.
Suna cunoscut? Si dupa ce afli ca poti face crescatorii de toate pasarile posibile, plantatii de lavanda si copacei, bijuterii handmade si cosmetice naturale… constati ca nimic nu e de tine. Tu vrei altceva, dar nu stii ce. Si nici google nu stie sa-ti spuna.
De cateva luni m-am hotarat sa fac o schimbare in viata mea: sa gandesc mai mult si sa caut mai putin. Profund, nu? Sa-ti explic. Atunci cand esti in fata unei etape noi, necunoscute, poti avea tendinta sa cauti exemple din care sa inveti pentru ca ai impresia ca singura nu poti vedea o solutie. Sa vrei sa inveti nu e rau; dar sa tot preiei ideile altora, ajunge sa fie daunator. Cazi in capcana analizei exagerate si a acumularii de prea multe informatii, care nu duc decat la frustrare si la amanarea actiunii.
Inspiratie se gaseste si in alta parte, nu doar la cei care au trecut si depasit etapa prin care treci tu.
Unde poti gasi idei de afaceri?
Aveam o colega foarte pasionata de gatit si, mai ales, de decorat farfuriile (ok, plating, sa fim la moda). Dupa ce auzi de atatea salate si dulciuri in forme demne de concursuri culinare, nu poti sa nu intrebi: “da’ cum iti vin in minte atatea modele?” Raspunsul ei a fost atat de simplu:” Din jurul meu, mai ales din natura.”
Acela a fost momentul in care am descoperit ca lucrurile erau mai simple si mai la indemana decat incercam eu sa le complic. Inspiratia se gaseste oriunde, in jurul nostru, daca ai deschiderea sa o observi atat in lucrurile evidente, cat si in cele banale.
Sa dau niste exemple banale de lucruri din jurul nostru carora nu le dam importanta, din care putem extrage idei de afaceri. Spre exemplu, peste tot sunt copaci care te pot duce cu gandul la tablori, printuri bio, tapet; papetarie, hamace, pensiuni, muzica de relaxare; drumetii (ce necesita un ghid turistic), obiecte din lemn, folclor.
Bancile din parc. Vopsea ecologica, materiale indestructibile, mobilier confortabil; suport de pahare, spatii in parc pentru mama si copil (mamicile inteleg cel mai bine); lectura in aer liber, miscare in aer liber, picnic; mobilier de terasa.
Copiii. Gradinita, loc de joaca, jucarii cu functii multiple, cosmetice bio; incaltaminte pentru bebelusi, haine din materiale ecologice; carti de parenting, hotel family, ateliere mama si copilul; costume de carnaval, petreceri tematice, stomatologie pediatrica; expert in canalizarea aptitudinilor.
Mobila din apartamentul tau. Design interior, feng shui, expert in organizarea spatiilor mici; mobila multifunctionala, suprafete usor de intretinut; mobila intr-un anumit stil arhitectural, mobilier special pentru persoane cu dificultati motorii; design in combinatii surprinzatoare de culori.
Si pentru studii de piata gratuite
Oamenii de pe strada. Trebuie doar sa observi cum sunt imbracati, cat de incet sau repede merg; mananca ceva din mers, vorbesc la telefon, asculta muzica; merg singuri sau cate doi; ce varste predomina in anumite locuri si la anumite ore; femeile sunt coafate sau nu; ce culori prefera barbatii, cati nu vorbesc romana.
Animalele de companie (in general, caini). Unde sunt plimbate, ce rasa si talie sunt (si cum arata stapanul); sunt imbarate sau nu si cu ce; ce fac stapanii lor (alearga, sunt in plimbare, fumeaza, vorbesc la telefon, cum sunt imbracati).
Hypermarketul. Ce profil de cumparator observi la diferite ore, in fiecare zi; ce cumpara acestia (nu, nu se numeste hartuire sau spionaj daca te uiti putin la om si in cosul lui); ce promotii sunt si cine cumpara produsele promovate; ce produse noi sunt la raft, ce produse ai vrea sa cumperi de acolo si nu gasesti; au disparul unele branduri, au intrat altele.
Practic, in orice iti poti gasi inspiratia
daca acorzi atentie momentului pe care il traiesti si te analizezi ce iti ofera acesta. Americanii nu spun degeaba “think out of the box”. Eu cred ca „a descoperi oportunitatile” inseamna a sti sa le observi atunci cand apar. Si chiar apar, doar ca noi cand ne uitam la un copac… vedem copac in loc de insiruirea de mai sus, la care putem adauga fiecare cel putin inca o idee de afaceri. Cred ca pentru a fi creativ, trebuie sa fii… liber! si sa ai capacitatea de a vedea mai mult in jurul tau decat ce este evident.
Daca esti convinsa ca traiesti intr-un mediu arid, fara pic de inovatie, de dezvoltare, de suflu, atunci da, asa vei ramane si tu. Totul sta in perceptie si in alegerea ta de a vedea lumea inconjuratoare intr-o lumina favorabila. Greutati sunt peste tot, piedici la fel. Fiecare om are limitarile sale, la fel si fiecare tara. Dar cumva, oameni impliniti gasim peste tot, indiferent de conditiile in care traiesc. Idei se gasesc, doar sa fii acolo sa le vezi. Traieste in prezent!
Inspiratie maxima iti doresc!
Citeste si: „Oamenii creativi si inspiratia pe care ne-o ofera”