5 pasi prin care sa nu mai urasti ziua de luni

Ziua de luni are cel mai ingrat rol dintre toate zilele saptamanii: ea sfarseste weekend-ul. Din cauza ei ne intoarcem la serviciu, la firma proprie, la freelancing, la tot ce ne plateste facturile. O privim uneori cu dispret, alteori cu “asta e!” si foarte rar cu entuziasm. Dar, ca de obicei, exista oameni care ii iau apararea si pe care nu ii deranjeaza deloc prezenta ei. Hai sa vedem de ce; cum poti sa nu urasti ziua de luni?

1. Incepe ziua cu optimism. Schimba-ti atitudinea fata de ziua de luni.

Stiu, cel mai simplu este sa fii suparata, dezamagita, sa dai vina pe ceva sau cineva si sa te inchizi in cercul tau mohorat. Cam asa incepe toata lumea saptamana (unii, chiar fiecare zi). Totusi, intreaba-te daca totul este chiar atat de gri, sau doar ti-ai format un obicei din a gandi negativ si pesimist. In plus, nu ti se pare istovitor sa fii mereu nemultumita? E un mare consum de energie sa fii trista, daca stai sa te gandesti.

Oamenii productivi exclud aceasta atitudine si se gandesc numai la oportunitatile pe care urmeaza sa le ofere ziua respectiva si apoi saptamana. Ziua, sarcinile, viata, sunt toate asa cum ti le imaginezi, asa cum alegi sa le vezi. Oamenii de actiune se concentreaza pe “a face ceva, a obtine rezultate, a nu trai degeaba o zi”. Ei se trezesc luni dimineata cu gandul de a construi ceva pentru ei in restul zilei, de a o face sa merite traita.

2. Fa sport

Acasa; nu trebuie sa te duci neaparat la sala. 10 minute, 15; nu trebuie sa alergi o ora ca sa poti spune ca ai facut miscare. Fa ce iti place si ce te binedispune; ideea nu este sa slabesti, ci sa cresti nivelul de energie si pe cel al bunei dispozitii – sportul aduce buna dispozitie. Fa gimnastica aerobica, danseaza, canta si danseaza :), “lucreaza” cateva grupe de muschi si gata. Retine ca trebuie sa faci sport cat sa te simti bine si increzatoare, nu sa te epuizezi. Pentru antrenament serios poti sa iti faci timp alta data.

3. Rezerva putin timp pentru organizare, planificare si ordonarea gandurilor

Ziua de luni primeste multe critici din partea ta si pentru ca ai impresia ca urmeaza o avalansa de treburi pe care nu stii de unde sa le incepi; par interminabile, prea multe, de ce eu?, de ce e mereu la fel?, cand o sa pot face si altceva?; de ce weekendul are doar doua zile si tot asa.

De unde stiu? Am recitat cuvintele de mai sus prea multe zile la rand ca sa nu inteleg de ce uram ziua de luni. Dar am iertat-o. Mi-am dat seama ca nu e vina ei, ci a mea. Ca sa ne imprietenim, am facut eu primul pas: am inteles ca nu e treaba ei sa imi faca ordine in viata, in job, in timpul liber. Cateva minute de liniste, in care am stat si am scris tot ce ma astepta de-a lungul zilei si apoi pe durata saptamanii, au adus pacea. E atat de simplu. Iti aloci 10, 15 minute si scrii. Atat. Faci o lista si apoi totul e mai clar pentru ca, in momentul in care vezi ce urmeaza sa faci, capeti instant sentimentul de control, inima nu mai bate atat de tare la gandul ca sunt prea multe si nu stii de unde sa incepi, iar creierul tau are timp sa munceasca organizat.

4. Planifica-ti actiunile in functie de ce este cel mai important pentru tine

Puteam sa iti spun sa prioritizezi dar termenul asta a devenit cam gol, la cat de des si, uneori gresit, este folosit.

Obisnuieste-te sa rezolvi luni ceva important, ceva greu si, eventual, ceva amanat deja sau pe care ai vrea sa il amani. Stiu ca nu ai vrea sa faci asta. Cum sa lucrezi la ceva greu, urat, important, cand abia ti-ai facut curaj sa te scoti din casa si sa ajungi la birou?

Da, nu e chiar la indemana DAR daca reusesti sa faci asta cateva saptamani la rand, vei vedea cum toata atitudinea ta se va schimba. Daca reusesti sa “incepi cu ce nu-ti place” – vorba cartii, increderea in tine va creste imediat. Nivelul de energie va creste (si de el depinde cam tot cheful tau pe durata zilei si a saptamanii). Vei descoperi ca, daca ai reusit ceva atat de complicat, restul lucrurilor vor parea simple. Si le vei face cu mult mai multa usurinta, stiind ca ti-ai luat de pe umeri cea mai mare greutate.

Stii cum e sa lucrezi la ceva, iar in adancul creierului sa nu te lase in pace gandul ca trebuie sa faci cumva sa scapi de proiectul acela enervant. Nu e placut si nici productiv. Sa muncesti cu mintea incarcata e un mare factor de stres si o cauza a lipsei de productivitate.

5. Priveste totul pe dos

Invinovatim ziua de luni pentru ca ne ia weekendul. Sau ne ofera o noua saptamana.
Ne pune sa ne trezim iar devreme. Sau ne determina sa profitam de cat mai multe ore din cele pe care le are de oferit o zi.
Ne aminteste ca viata nu e un concediu permanent. Sau ne ofera posibilitatea sa facem din saptamana ce urmeaza un nou inceput pentru jobul sau afacerea noastra, astfel incat, in viitorul apropiat, sa lucram ceea ce ne place si sa scapam de apasarea unui job anost.

Ziua de luni nu este cel mai rau lucru care ti se poate intampla duminica seara. Ziua de luni este doar ocazia ca, de data asta, sa faci lucrurile si mai bine. Da, este o ocazie, un nou inceput.

Citeste si: „Ce fac in weekend oamenii pe care ii admiri?”

Ofera, te rog, Like & Share daca ti-a placut articolul.
fb-share-icon0
Tweet 20
Written by
Adela Ionita

Salut! Sunt Adela Ioniță și sunt *Productivity Coach pentru vieți împlinite*, ceea ce înseamnă că ajut oamenii să oprească *procrastinarea* și să trăiască viața la timp.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.