Tu in centru
Cum reuseste mama a trei copii sa conduca o afacere cu dulciuri raw aflata in plina ascensiune

Cum reuseste mama a trei copii sa conduca o afacere cu dulciuri raw aflata in plina ascensiune

0 Comments 🕔26.mart. 2018

Am cautat afaceri de success in randul femeilor din Romania pentru a demonstra ca se poate. Am gasit zeci de exemple pe care le impartasesc cu voi si care imi doresc sa va inspire si sa va motiveze. Astazi va prezint povestea Ioanei Ionita, o femeie mai mult decat curajoasa, realista si inteleapta, care a luat decizia de a trai conform propriilor dorinte, in defavoarea comoditatii si a sigurantei aparente. Va las in compania sa pentru a va prezenta afacerea cu dulciuri raw, Veganzza:

 

Eu sunt Ioana si am plecat la drum impreuna cu Veganzza, in varianta in care este acum, in martie 2017, dupa aproximativ trei luni de pregatiri in culise. Practic, nucleul activitatii mele este disponibilitatea oamenilor de a-si schimba modul de alimentatie, dorinta lor de a aborda altfel de deserturi. Odiseea mea a inceput in urma cu 7 ani, la scurt timp dupa nasterea celui mai mic dintre cei trei copii ai mei. Pur intamplator, trecand dintr-o pagina de internet in alta, am descoperit conceptul de raw vegan si ce am citit a avut un impact puternic asupra mea. Am inceput sa aplic in casa principii alimentare cu care am rezonat si, impatimita a dulciurilor fiind, am dat o sansa si celor raw.

Surpriza mea a fost una mare, si asta in primul rand pentru ca nu am o pasiune pentru bucatarie la modul general. Traiesc senzatia ca aceasta e menirea mea acum: sa fac deserturi fara foc, din cele mai bune ingrediente, cu cel mai bun gust, pentru oamenii care au nevoie de ceea ce fac eu. Citeam undeva ca mana de ajutor pe care o dam omenirii este goala daca gestul nu este insotit de dragoste. Si dragoste este ceea ce pun eu in fiecare etapa a realizarii unui desert raw, de la hidratarea nucilor, pana la decor.

Ce bunatati raw ne ofera Veganzza si care sunt beneficiile lor pentru sanatatea noastra?

Veganzza ofera bomboane raw, torturi si prajituri cu lamaie si zmeura, ciocolata si caramel, banane si ciocolata, afine si ananas, cafea, capsune si ciocolata alba, scortisoara si ghimbir, caise si ciocolata, menta si vanilie, tiramisu.

Pentru realizarea lor am ales sa folosesc ingrediente ecologice, cele mai utilizate fiind caju, migdale, fulgi de cocos, ulei de cocos, unt de cacao, superalimente precum pudra de cacao, lucuma, mesquite, fructe uscate fara adaos de zahar sau sulfiti, precum caise, merisor, curmale.

Printre beneficiile dulciurilor raw vegan as enumera proteina, intrebarea generala a unui omnivor catre un vegan fiind “de unde iti iei proteina?”. 100 de grame de tort are 16-18 grame de proteina. Alte beneficii ar fi ca iti furnizeaza, spre deosebire de desertul traditional copt, si nutrienti, nefiind trecute prin procese termice.

Cum ai descrie sentimentul ca lucrezi la Afacerea Ta?

Pentru mine, faptul ca lucrez la afacerea mea este pura fericire; pentru ca ma ancorez in prezent, simt fiecare miros, fiecare textura si il rog pe Dumnezeu sa binecuvanteze toate etapele, pentru a ajunge la gustul si textura desavarsite pentru clientii mei. Desi fac asta de ceva vreme, de fiecare data am emotii: ca atunci cand esti indragostit si ai fluturasi in stomac. Intrarea mea in laborator inseamna pentru mine liniste si spatiu de creatie. Este o lume doar a mea acolo, cu ingredientele mele, cu aparatele mele si cu muzica ce ma insoteste pe tot parcursul a ceea ce se numeste proces tehnologic :).

Mai ai si alte pasiuni in afara de prepararea acestor minunatii vegane?

Iubesc caii, lupii, dansul si cantatul. Caii reprezinta pentru mine putere si eleganta, le ador mirosul si nechezatul. Am inceput sa calaresc abia pe la 20 de ani si apoi am predat stafeta copilei mele mari. Ma simt bine in preajma lor, imi dau un sentiment de liniste si am o foarte mare apreciere in ceea ce-i priveste.

Ai si un loc de munca obisnuit pe langa Veganzza?

In momentul acesta nu mai lucrez nicaieri; mare parte a vietii mele de adult a fost petrecuta crescand impreuna cu copiii. Si, in 2014, cand cel mai mic dintre ei a mers la gradinita, am stabilit pentru mine ca este momentul sa ma intorc spre bagajul de vise pe care il aveam pe la 22-23 de ani. Am bucatarit si manageriat o cofetarie de profil pana cand am mai stabilit ca venise timpul sa imi folosesc resursele pentru proiectul meu.

Este mai simpla viata atunci cand ai un job stabil?

Cred ca este mai usor sa ai un job platit; esti eliberat de unele griji, stii ca ai un program anume, o lista bine definita de sarcini si esti scutit de presiunea contabila. Iti primesti salariul fara sa te preocupe in mod deosebit ce se intampla pentru ca acesta sa ajunga la tine la termenele stabilite prin contract.

Cum ai caracteriza concurenta in industria raw vegan?

Pe nisa aceasta este loc pentru toti jucatorii. Nu suntem foarte multi, nici putini pentru cererea din piata si mi-ar placea sa putem functiona in armonie, sa ne intereseze mai putin de ce se intampla cu capra vecinului si sa ne concentram mai mult pe cum putem face lucrurile cat mai bine.
Fara orgolii, fara invidii.

Prin ce ai spune ca se diferentiaza Veganzza de concurentii sai?

Pentru mine, principala motivatie pentru care am inceput povestea aceasta este starea de bine a clientului meu, ca o extensie a familiei mele. Si, privindu-mi fiecare client asa, obiectivul principal este sa am un produs de cea mai buna calitate, primul pas fiind materia prima. Am ales sa fac dulciuri raw cu ingrediente ecologice si cred ca asta imi ofera o mare bucurie desi, daca ma gandesc strict din punct de vedere contabil, este neproductiv. Sunt foarte mari cheltuielile de productie, iar pretul final este mai mic decat e necesar pentru a face o afacere in adevaratul sens al cuvantului. Insa asta ma intoarce la misiunea mea care este, in primul rand, sa aduc o portie de dulce sanatos in viata oamenilor care vin catre mine. Si nu voi renunta niciodata la ecologic, chiar daca inseamna castiguri mai mici.

Zilele tale sunt pline: te ocupi cu daruire de cei 3 copii, iti conduci afacerea, te dezvolti pe tine insati. Cum se incheie o zi a ta?

Seara ii multumesc lui Dumnezeu pentru toate lucrurile din viata mea, bune sau mai putin bune, pentru ca nimic nu vine intamplator si totul poarta o lectie, iar dimineata il rog sa imi fie sprijin pentru a deveni o varianta mai buna a mea, decat cea de ieri. Sunt in competitie cu mine insami. Il rog sa imi dea putere de munca, liniste interioara, creativitate si bucurie de viata. De liniste si de bucurie am nevoie cel mai mult, pentru ca starea mea interioara isi pune, indubitabil, amprenta pe tot ceea ce lucrez.

Cum te-a schimbat aceasta afacere?

Am invatat in acesti doi ani ca pot. Si cred ca asta e cea mai mare lectie pe care am primit-o: ca pot sa exist in afara zonei de confort, sa ma detasez de o situatie financiara calda si sa o iau de la capat. Ma intrebi daca au fost perioade grele… greu este in continuare, Veganzza este la inceput de drum, am investit in ea toate rezervele mele, am renuntat la un job stabil si, cu trei copii alaturi, am inceput aceasta calatorie fara certitudini, insa cu mult curaj si dorinta de a face lucrurile bine.

Ce iti ofera afacerea ta, ceva ce nu ai putea obtine prin niciun alt mijloc?

Imi ofera libertate, iar acest lucru este crucial pentru mine, libertatea fiind una dintre cele mai importante valori ale mele. Imi ofera posibilitatea de a fi in continuare langa copii, acesta fiind un alt aspect de valoare pentru mine. Inca nu imi ofera independenta financiara, insa lucrez la asta.

Cea mai mare multumire este constiinta faptului ca livrez un produs facut cu daruire, atentie si iubire. Si reactiile clientilor mei. Ma emotioneaza de fiecare data si imi dau putere sa merg mai departe; imi dau certitudinea ca am gasit, in sfarsit, un lucru pe care il fac bine. Au fost multe schimbari in viata mea in ultimii doi ani, atat pe plan personal, cat si profesional dar am gasit, in sfarsit, un echilibru. Si nu imi doresc altceva decat sa il pastrez si sa raman, inainte de orice, un om vertical, integru, implicat si deschis catre nevoile semenilor mei.

Vreau sa imi aduc contributia intr-un fel dulce 🙂

Please follow and like us:

Aboneaza-te la Newsletter

Articole Similare

Ca antreprenor, inveti ca noaptea are 4 ore, uneori. Raluca Popa, fondator Quilling For You

Ca antreprenor, inveti ca noaptea are 4 ore, uneori. Raluca Popa, fondator Quilling For You 0

"Este ingrozitor sa lucrezi intr-un loc unde nu ai vreo motivatie" mi-a spus Raluca Popa

O afacere pe care trebuie sa o cunosti: Green Garden – cum te diferentiezi inteligent intr-o piata

O afacere pe care trebuie sa o cunosti: Green Garden – cum te diferentiezi inteligent intr-o piata 0

Mi-a placut mult povestea Andreei Tarhon si vreau sa o cunoasteti si voi. Andreea a

Moldo Serv Creativity – o afacere completă născută din dorința de libertate

Moldo Serv Creativity – o afacere completă născută din dorința de libertate 0

Mihaela Moldoveanu a creat Moldo Serv Creativity în noiembrie 2016 si în doi ani și

“Nu am ajuns arhitect. Am ajuns libera.” Afacerea de succes intemeiata pe dorinta de libertate

“Nu am ajuns arhitect. Am ajuns libera.” Afacerea de succes intemeiata pe dorinta de libertate 0

Exista oameni care ne fascineaza de la primele cuvinte pe care le rostesc, de la

Daca nu te opresti la primul hop, construiesti o afacere in toata regula

Daca nu te opresti la primul hop, construiesti o afacere in toata regula 4

“Sa fiu sincera, cand am facut prima postare cu produsele mele, nici nu credeam ca

Pagina Facebook

Aboneaza-te la Newsletter

Banner
Banner

Folosim Google Analytics

Confirmă dacă accepți urmărirea Google Analytics. De asemenea, poți să refuzi urmărirea, astfel încât poți continua să vizitezi site-ul nostru fără să fie trimise date către Google Analytics.

Acest site foloseşte cookies, daca ești de acord cu folosirea lor click Accept, ce sunt cookies și confindețialitatea datelor click aici mai multe detalii

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close