10 lectii de antreprenoriat pentru un start-up de succes (Partea II)

Un start-up se construieste plecand de la o idee,
de la un hobby pe care e pacat sa nu il practici la nivel profesionist,
dintr-o joaca sau
dintr-o necesitate.
Tu ai ales deja sa pui bazele unei afaceri, ai aflat ca antreprenoriatul se invata, ai citit  primele 5 sfaturi de care sa tii cont in conducerea unei afaceri si, pentru ca stii ca mereu poti invata ceva nou, iata-le pe urmatoarele 5. Afacerea ta este sortita sa fie un succes!

6. Proiecteaza-ti afacerea in viitor si gandeste pe termen lung

Un start-up nu este “un tun” din care sa scoti bani pana maine si poimaine vezi tu ce mai faci. Presupun ca oricum, nu asta a fost scopul tau cand ti-ai construit businessul, dar iti reamintesc faptul ca planul de afaceri se scrie pentru un termen indelungat. Trebuie sa ai de la inceput un drum trasat pentru afacerea ta, un scop la care sa ajungi si pentru care sa muncesti in fiecare zi. Gandirea pe termen lung iti mentine creativitatea si interesul pentru dezvoltarea afacerii. Te ajuta sa ramai concentrata pe rezultatele la care aspiri, iti solicita permanent imaginatia pentru descoperirea unor noi cai de extindere. Te dezvolta din punct de vedere antreprenorial.

7. Fa in fiecare zi ceva pentru afacerea ta

Un start-up poate fi construit in jurul unui produs extraordinar si poate avea un succes imens inca de la lansare, dar daca nu creste, va disparea imediat de pe piata. Sa fii antreprenor nu e usor (cel putin, nu tot timpul) dar nu trebuie sa renunti cand apar momente grele; ele sunt cele care, o data depasite, iti vor demonstra ca poti sa conduci o afacere. In plus, nu iti lua concediu de fiecare data cand vezi ca businessul merge bine, ci lucreaza in avans pentru perioadele urmatoare. O afacere de succes se cladeste in timp, are nevoie de munca sustinuta si de implicarea ta continua.

8. Esecul nu este finalul

Pana a ajunge sa ai succes in afaceri vei avea multe obstacole si va trebui sa le depasesti daca vei vrea sa ai ce povesti cu mandrie nepotilor. Stiu ca ai fost invatata sa nu gresesti niciodata pentru ca greseala se pedepseste, reflecta nestiinta si nepriceperea. Din fericire, lumea s-a schimbat, eroarea a urcat in ierarhie si nu mai este privita atat de ostil. O greseala, un esec, reprezinta o etapa necesara in evolutie pentru ca, oricat ne-am uita la altii, cel mai bine invatam din experientele proprii. In plus, recuperarea dupa un esec iti arata ca poti face fata unor provocari mai aspre, ca poti sa conduci un start-up si atunci cand este in siguranta, si cand nu merge bine. Important este ca dupa fiecare moment dificil sa inveti din greseli, sa nu le mai repeti (lasa loc pentru altele  ) si sa mergi mai departe.  

9. Concentreaza-te pe nevoile clientilor tai, nu pe nevoile tale

Cand deschizi o afacere iti iei un angajament fata de viitorii tai clienti si parteneri. Afacerea ta se dezvolta datorita loialitatii clientilor vechi, a receptivitatii clientilor noi si a parteneriatelor inteligente pe care reusesti sa le inchei. Retine ca tu, prin afacerea ta, servesti intai comunitatea si abia apoi pe tine.

10. Lucrezi pe cont propriu, deci esti pe cont propriu

In momentul in care ti-ai propus sa fii antreprenor, ai decis automat ca te vei implica 100% in start-up. Daca vrei sa mearga. Rolul tau este sa iti cunosti perfect afacerea si sa fii mereu acolo, cand este nevoie de tine. Si trebuie sa te descurci singura. Da, nu este ca intr-o companie in care ceri ajutorul sefului, rogi un coleg sa faca in locul tau sau… amani pe maine. Totul depinde de tine si asa trebuie sa fie pentru ca este singurul mod in care iti inveti businessul, iar asta te pregateste sa iei mereu deciziile potrivite. De fiecare data cand ai ceva de facut, incearca sa faci tu sau macar sa te gandesti cum si ce ar trebui facut. Abia apoi, daca nu depinde de tine, vorbeste cu persoana responsabila.

Pare complex sa lucrezi pentru tine? Da, este complex, complicat si mult mai greu decat iti imaginezi inainte sa incepi o afacere. Dar rezultatele ce vin la finalul muncii sunt incomparabile cu oricare altele de la un job obisnuit.

Ofera, te rog, Like & Share daca ti-a placut articolul.
fb-share-icon0
Tweet 20
Written by
Adela Ionita

Salut! Sunt Adela Ioniță și sunt *Productivity Coach pentru vieți împlinite*, ceea ce înseamnă că ajut oamenii să oprească *procrastinarea* și să trăiască viața la timp.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.