Mereu voi susține oamenii care fac din pasiunea lor o afacere. Oricât de mică e acea afacere – sau proiect, așa cum este cel mai des numită, este de mii de ori mai bine să contribui la dezvoltarea ei, decât să te ofilești într-o companie cu ale cărei principii nu rezonezi, “dar asta e, altceva nu ai.” Uite că ai. Corina Drăgan își folosește timpul liber pentru a-și perfecționa abilitățile de modelare a hârtiei, creând decorațiuni de tot felul prin tehnica quilling. În urmă cu 5 ani a făcut primele încercări, iar astăzi lucrările ei sunt aproape de perfecțiune și următorii pași o duc spre realizarea unui atelier și dezvoltarea unei afaceri adevărate. Se poate. Poți ajunge să trăiești din pasiunea ta, dacă faci eforturi și nu renunți.
Vă las în continuare povestea Corinei Drăgan, fondatoarea DC Quilling:
Salutare! Sunt Corina, am 33 de ani, economist și mama a 2 băieți minunați. DC Quilling este spațiul meu creativ dedicat hârtiei și creațiilor care pot fi realizate cu acest simplu dar versatil material, care nu încetează niciodată să uimească și să dea emoții.
Ce presupune această tehnică, prin ce este ea specială?
Quilling sau arta rulării benzilor de hârtie este o formă antică de artă, originară din Orientul Mijlociu, probabil în Egipt. Numele de quilling din cuvântul englez „quill” care înseamnă „pană de gâscă” și „a răsuci” (“to quill”). Pana de gâscă a fost primul instrument folosit de călugării italieni și francezi (în timpul Renașterii) pentru a răsuci benzile de hârtie aurite folosite la decorarea cărților religioase, a moaștelor sfinților și a icoanelor.
Tehnica de bază în realizarea de decorațiuni prin quilling este relativ simplă și constă în răsucirea unor fâșii subțiri de hârtie colorată, lipirea și modelarea acestora cu degetele pentru a obține diverse forme, printre care cele mai comune sunt: cerc, semi cerc, lacrimă, ochi (marchiza), triunghi, pătrat, dreptunghi, frunză, semilună, vârf de săgeată, lalea și stea. Cu ajutorul acestor forme simple se pot crea compoziții tipice artei Quilling-ului, cum ar fi flori, animale, diverse personaje, dar și bijuterii și multe altele… O tehnică destul de ușor de învățat, dar care necesită multă imaginație și foarte multă răbdare.
Cum ai aflat de quilling și cum au fost primele încercări de a realiza astfel de decorațiuni?
Quilling, dragoste la prima vedere!
Pasiunea mea pentru Quilling s-a născut din întâmplare, în urmă cu aproximativ 5 ani, când căutam pe internet idei originale pentru a realiza propriile invitații de nuntă. Așa am descoperit această lume minunată a Quilling-ului, o lume în care HÂRTIA nu încetează niciodată să uimească și să dăruiască emoții. Am realizat prima mea floare în urmă vizionării unui video-tutorial, iar din acea zi nu mai m-am oprit!
Am început să fac primele încercări utilizând fâșîi de hârtie de 5 mm, tăiate manual și un “instrument de rulare” rudimentar (un dop de pluta în care am introdus 2 ace subțiri). Așa au luat naștere primele mele flori folosite pentru realizarea invitațiilor de nuntă. Ulterior, au urmat martisoarele, felicitările personalizate, mărturiile, tablourile…
Pentru necunoscători pare o tehnică dificilă, ce necesită foarte multă rabdare și îndemânare. Ce obiecte se pot realiza prin quilling?
Prin arta Quilling, eu realizez mărturii pentru diverse evenimente, invitații și felicitări personalizate, decorațiuni pentru camerele celor mici (rame foto și tablouri personalizate, decorațiuni interioare (aranjamente florale, diverse ornamente și decorațiuni), bijuterii din hârtie și multe altele. Cele mai solicitate produse sunt mărturiile pentru Prima Împărtășanie (rit catolic) și botez, tablourile personalizate pentru nou-născuți, bijuteriile din hârtie, dar și decorațiunile și ornamentele de Crăciun și Paște.
Surprinde-ți invitații cu mărturii de botez inedite:
Mărturii de botez quilling cu magnet. Mărturiile pot fi executate într-o varietate de dimensiuni, culori și modele.
Rama foto decorată cu elemente în quilling, așteaptă să înrămeze cele mai frumoase amintiri ale copilașilor. Poate fi un cadou frumos pentru o proaspătă mămică, o ramă pe care o va păstra ca amintire peste ani.
Dimensiuni ramă: 23×23 cm
Dimensiuni fotografie: 12×12 cm
Tablou pentru copii personalizat cu iniţiala numelui – decoraţiune în camera copiilor
Tabloul cu iniţiala numelui bebeluşului sau a copilului este decoraţiunea ideală pentru camera copiilor. Este unic, plin de culoare, dar totuşi delicat. Atât balonul cu aer cald, cât și figurinele componente sunt confecționate manual din hartie. Tabloul se personalizează cu numele copilului.
Bijuterii handmade din hartie, deosebite. Aceste bijuterii sunt finisate cu un lac special pe bază de apă (non toxic), ceea ce le face impermeabile și rezistente în timp.
Pandantive quilling, accesorii simple care te scot în evidență!
Cu ocazia Paștelui, le puteti oferi celor dragi mici cadouri handmade realizate prin quilling.
Cum reusesti sa te diferentiezi ca artist handmade intre atatia artizati care lucreaza cu hartia?
Concurență este destul de mare pentru că sunt din ce în ce mai multe persoane care creează genul acesta de produse. Eu însă am ales o nișă mai specifică, am ales să valorific evenimente precum botez, prima împărtășanie, nuntă și sărbătorile care au loc anual (1-8 martie, Valentine’s day, Paștele, Crăciunul) cu produse ușor de realizat dar de efect.
Ce ai spune că este specific ție?
Detalii perfecte, creații personalizate făcute cu multă dragoste! Creațiile mele sunt unice prin design și detalii, singurul aspect pe care îl au în comun este că fantezia nu are limite! 🙂
In ce momente simți că merită să lucrezi în continuare la hobby-ul tău? și, în acelasi timp, care este cel mai mare neajuns?
Momentul acela când finalizez un produs personalizat (o ramă foto, un tablou, o decorațiune etc), ce ia naștere din simple fâsii de hârtie de 3 mm și 2 mm este un moment magic! Pentru mine Quilling-ul este ARTA care da viață hârtiei.
Cea mai mare satisfacție pe care o am este atunci când cei care-mi cumpără creațiile revin cu noi comenzi! Uimirea și mulțumirea clienților mă determină să creez în continuare, să experimentez noi tehnici specifice artei Quilling-ului și mă încurajează să mă avânt în crearea unor modele mai complicate și mai migăloase.
Proiectul meu, DC Quilling, momentan este doar un hobby, însă îmi doresc cu tărie ca această pasiune să se transforme cât mai curând într-o afacere prosperă. Soțul meu mă sprijină în tot ceea ce fac și mă încurajează să-mi transform pasiunea într-un business, iar acest imbold mă face să cred și mai mult în visul meu. Mă simt motivată să-mi dezvolt acest hobby într-o mică afacere. Întotdeauna mi-am dorit să reușesc să creez un lucru, la un moment dat, care să mi aducă satisfacție și să mă reprezinte în totalitate.
Cel mai mare regret este că nu am suficient timp pentru a mă ocupa de proiectul meu. Am foarte multe idei pe care, din lipsa de timp, le tin în sertar… Creațiile mele sunt foarte apreciate deoarece sunt unice și minuțios lucrate. Quilling-ul este o artă care presupune foarte multă răbdare, dăruire și consumă mult timp – spre exemplu, realizarea unui tablou mai complex implică uneori peste 20 de ore de muncă. Momentan copiii, fiind foarte mici (3 ani, respectiv 1 an și 4 luni), îmi ocupă cea mai mare parte a zilei. Lucrez cel mai mult seara, după ce adorm copii și în weekend.
Cum ai caracteriza în câteva cuvinte această nișă din întreaga lume handmade, cine sunt clienții tăi și cum te faci cunoscută ca artist quilling?
Clienții mei sunt persoane care apreciază articolele handmade, care-și doresc un produs unic și personalizat. De regulă, doamnele și domnișoarele sunt clientele mele permanente dar, am avut și clienți bărbați mai „romantici”, care au dorit să-și bucure soțiile și copiii cu daruri speciale.
Lumea produselor handmade este în continuă ascensiune, iar cea a quilling-ul devine din tot mai cunoscută și mai puternică atât în România, cât și în Italia (unde locuiesc în prezent). Oamenii încep încet, încet să prețuiască mai mult lucrul “făcut de mână” – dovadă stau numeroasele grupuri de handmade, dar și târgurile și expozițiile organizate cu ocazia diferitelor evenimente.
Peste hotarele țării, produsele handmade capătă mai multă valoare și sunt mai solicitate și apreciate decât în România.
Primii mei clienți au fost prietenii și cunoscuții, care m-au ajutat să mă promovez, să audă lumea de mine, să primesc noi comenzi. Ulterior, odată cu deschidere micului meu blog, au început să vină și clienții “virtuali”. Pentru promovare mă folosesc de toate canalele pe care le pot accesa, dar mai ales de internet (postez produsele pe Facebook, în grupuri țintă, dar si pe Pinterest, Instagram si Google+). De asemenea, am și câteva colaborări cu firme de organizări de evenimente din zona unde locuiesc.
În viitorul apropiat mă văd în atelierul meu, înconjurată de hârtie și de instrumentele mele, unde să pot organiza cursuri pentru a face cunoscută această minunată artă a quilling-ului atât copiilor, cât și adulților.
Eu aș încuraja pe toți cei care au pasiuni să și le fructifice și să aibă încredere în propriile forțe. Cu muncă, rezultatele nu vor întârzia să apară.
A crea lucruri frumoase care să aducă bucurie și să transmită emoție este esențial pentru mine. Vă invit să descoperiți magia artei rulării hârtiei, pe blogul meu: www.corinadragan.it.
Veți găsi creații unice din hârtie, realizate cu multă pasiune, migală și răbdare. Dacă doriți un produs personalizat sau doar să primiți notificările mele din care să vă inspirați pentru cadouri pe viitor, vă invit cu drag să-mi apreciați pagina de Facebook sau sa-mi urmariti profilul de Instagram.
Motto-ul meu: Fii vocea, nu ecoul!