Jocurile care tin copiii ocupati si linistiti in zilele de stat acasa

Sunt minunati. Ii iubim maxim, sunt dragalasi, purtam cu ei discutiile cele mai interesante, radem cu ei, facem excursii impreuna, invatam despre noi, ne ajuta sa fim parinti si oameni mai buni, iar noi speram sa putem tine pasul cu ei. Da, copiii nostri, aceste mici genii uimitoare, pe care i-am vrea mici si “cu noi” cat mai mult timp. Pana cand chiar stau cu noi prea mult timp si nu mai stim ce sa le facem ca sa aiba activitati pe placul lor. Stiti acele zile in care: sunt raciti si stau acasa, afara e frig si nu putem iesi, ploua, ninge, scoala e inchisa, etc. 

Ce facem cu sprintenii copii cand stau mult timp in casa?

Toate jucariile si jocurile pe care au insistat sa le cumparam nu mai sunt de interes pentru ca [orice motiv e valabil], cartile sunt si ele lasate la o parte, iar somnul de pranz nu este niciodata o optiune pentru ei. Dar, va spun, am gasit solutia! Tot la jocuri am ajuns, insa nu orice jocuri. V-am mai spus despre ele in acest articol dar nu ma deranjeaza sa repet 🙂 Oricum, atunci laudam robotii, iar acum am descoperit altceva. Nu e vina mea, e vina magazinului pentru ca aduc in continuu jocuri noi. Juland.ro e salvatorul, ca sa stim pe cine laudam.

Ce am descoperit acum? Printre jocurile de logica a aparut gama Djeco 

Gama Djeco are un concept interesant, din cate am vazut: sunt multe jocuri de echipa, in care jucatorii trebuie sa lucreze pentru un scop bun – adica sa faca un bine cuiva. Jocuri de echipa mai gasim si in alte parti, dar se concentreaza pe competitie si neaparat cineva sa castige. Aici nu castiga jucatorii, ci personajele jocului. Aici copiii invata sa faca bine fara sa se astepte la vreo recompensa – un bine asa, autentic.

Spre exemplu, in jocul de cooperare Djeco Hop hop hop!, turma de oi trebuie sa ajunga la adapost inainte ca vantul sa distruga podul. Provocarea pentru jucatori este aceea de a colabora foarte bine, astfel incat sa duca toate animalele in siguranta la stana.

Djeco Little Cooperation este un alt joc de cooperare in care trebuie sa duci toate animalele la adapost in iglu. Castiga toata echipa, nu doar un jucator, iar cele mai avantajate sunt animalutele. Acest gen de joc, in care atentia cade pe altcineva, conduce la formarea deprinderii de a avea grija de ceilalti, de a face bine neconditionat, de a ajuta persoanele aflate in dificultate. Si, poate mai important decat atat, formeaza instinctul de a ajuta fara a astepta ceva inapoi.

Astfel de jocuri au darul de a aduce foarte multa buna dispozitie intre jucatori si de a-i tine impreuna, fara a le da motive de cearta si competitie – extrem de folositor atunci cand copiii au de stat mult timp in casa si un conflict ar crea o atmosfera neplacuta intre ei.

Cui ii plac jocurile de strategie?

Stiam eu ca suntem multi 🙂 M-am distrat cu Djeco Pinguini pe gheata, unde pinguinii trebuie sa ajunga la icebergul pe care gasesc sardine. Ca intr-un basm frumos, in drumul lor intalnesc tot felul de prieteni care ii ajuta sa inainteze mai repede.

Un joc de acest gen dureaza destul de mult, iar in acest timp copiii sunt atenti la actiune, implicati si captivati. O zi de stat in casa trece repede!

Cum inveti sa ai incredere in prietenii tai?

Cu jocul Cacophony Djeco, un joc de cooperare, memorie și indemanare, in care un jucator “se pierde” in padure (nu vede pe unde merge) si trebuie sa se increada in partenerii de joc pentru a se descurca. Mai mult, are nevoie sa tina mine din ce directie plange fiecare animal. Complex, nu-i asa? Pentru o cautatoare de comori, pasionata de mistere, asa ca mine, jocul acesta e perfect 🙂

Printre cele mai dragalase jocuri din lume raman oricum, cele pentru copilasii mici-mici-mici

Jocul Little Association Djeco spre exemplu, ii ajuta pe cei mici sa grupeze animalutele (sub forma unor figurine simpatice) cu mediul lor de viata si cu hrana potrivita (sub forma de cartonase). Little Circuit Djeco, pe de alta parte, se joaca prin aruncarea cu zarul. Pe o plansa cu buline colorate se vor muta animalutele in functie de culoarea indicata la aruncarea zarului colorat.

Noi ne jucam mult cu zaruri, pioni, figurine si ne captiveaza pe toti patru. Pentru parinti este foarte relaxant pentru ca, sa recunoastem, nu e nimic de gandit aici. Doar radem de fetita mare care se agita in continuu (desi sunt jocuri pentru care se sta linistit pe covor) si ne consoleaza cu “e doar un joc” atunci cand pierdem si de cea mica, atunci cand prinde zarul si nu ni-l mai da inapoi 🙂

Tot pentru zilele in care copiii sunt acasa si s-au epuizat toate variantele de entertainment:

Eliberati un metru patrat din casa pentru urmatorul joc!

Stiu ca e greu de gasit asa ceva intr-o casa cu copii, dar merita sa faceti ordine pentru un puzze-oras-urias care se poate popula cu masini, pietoni si semne de circulatie. Ce mod mai bun de a face copilul sa inteleaga reguli de circulatie decat prin exemplificare? Jocul este foarte versatil: puteti crea povesti despre oamenii din orasul vostru, puteti face curse de masini, invata despre cum se realizeaza strazile, cum traversam corect si tot ce va mai trece prin minte. El e: Puzzle gigant Djeco Orasul.

Personal, imi plac foarte mult jocurile de genul “Xin1”: multe jocuri intr-o singura cutie care ocupa putin spatiu, se strang usor si ne scapa de plictiseala, fiind toate la indemana. O colectie de 12 jocuri clasice Djeco puteti gasi tot pe juland.ro si include jocuri precum: Nu te supara frate, Jocul gastelor, Sus si jos, Perechi, Yams, jocuri cu zar, etc.

 

Iar am scris mult. Si in articolul trecut am laudat tot ce am putut de pe juland.ro, si acum am facut la fel J. Dar ce era sa fac? Ador jocurile educative, cele care transmit mesaje frumoase, insufla valori si ajuta la construirea unor omuleti buni. Cunosc multi copii si imi pot da seama usor care sunt obiceiurile de petrecere a timpului pentru majoritatea dintre ei. Alegeti sa le umpleti timpul cu activitati care sa le foloseasca. Poate uneori este greu pentru voi sa fiti langa ei, sa va jucati impreuna, dar merita. Copiii care au acces la jocuri de calitate isi modeleaza creierul intr-un stil deosebit – si asta se vede.

Ofera, te rog, Like & Share daca ti-a placut articolul.
fb-share-icon0
Tweet 20
Written by
Adela Ionita

Salut! Sunt Adela Ioniță și sunt *Productivity Coach pentru vieți împlinite*, ceea ce înseamnă că ajut oamenii să oprească *procrastinarea* și să trăiască viața la timp.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.