Tu in centru
Este bine sau rău să lucrăm de acasă? Află ce spun psihologii și mamele cu afaceri proprii (partea I).

Este bine sau rău să lucrăm de acasă? Află ce spun psihologii și mamele cu afaceri proprii (partea I).

4 Comments 🕔07.oct. 2018

Independența față de o companie se traduce de multe ori în “vreau să lucrez de acasă”, fie ca freelancer, artist handmade sau antreprenor. Orice formă ar lua, o activitate întreprinsă acasă diferă complet de cea ordonată și planificată dintr-o companie.

Pentru că totul este altfel, am vrut să aflu dacă a lucra de acasă poate fi dăunător; dacă femeile care lucrează de acasă sunt afectate de faptul că sunt mereu în același spațiu (locuința proprie), nu au colegi, au rolul de “one-woman-show”, lucrează alături de copii și printre activități gospodărești, nu au program fix, amestecă de multe ori viața privată cu cea profesională – practic, fac totul pe dos față de un angajat într-o firmă.

 

Este sănătos sau dăunător să lucrăm așa? Se poate lucra astfel pe termen lung? Cum ne-am putea îmbunătăți rezultatele? Care sunt riscurile? Ce am putea schimba pentru a ne fi mai bine?

Au răspuns la astfel de întrebări mame cu afaceri proprii, care lucrează de acasă și psihologul Adela C Vulpe, care ne-a oferit perspectiva specialistului în această situație.

Adela ne spune că:

„Una dintre nevoile noastre principale, ca mame, este să fim alături de copiii noștri. De aceea, ideea de „lucru de acasă” ne surâde multora dintre noi. În România, concediul maternal este de 2 ani, iar majoritatea mamelor aleg să rămâna alături de copii toată perioada, însă în niciun caz acesta nu este un concediu în care noi ne relaxăm pe o plajă. 

Este o perioadă cu multe schimbări psihologice. Relația dintre mamă și copil se clădește, relația dintre soț și soție suportă modificări. Cu timpul ne dăm seama că vrem să punem din nou accent și pe rolul profesional. Din dorința de a acorda atenție și acestui plan, multe mămici aleg să își orienteze o parte din timp asupra unei pasiuni, iar în cele mai multe cazuri această pasiune, după cum veți ciți în minunatele povești de aici, se transformă în full time jobs.

Pentru a ne răspunde la întrebarea “Este sănătos sau dăunător să lucrăm în acest fel, de acasă, împreună cu copiii?” consider că este esențial să ținem cont atât de nevoile noastre ca profesioniste, cât și de nevoile noastre ca mame:

Ce îmi doresc să obțin pe plan profesional?

Ce îmi doresc să obțin pe plan relațional?

Dacă suntem atente la nevoile noastre, cred că se poate ajunge la un echilibru și îmbina frumos viața profesională (de acasă) cu viața personală.

Luând în considerare faptul că fiecare caz este diferit, la fel cum fiecare relație părinte-copil este diferită, este de dorit să ne găsim un ritm sănătos pentru noi când alegem să lucrăm de acasă.”

 

Cristina Oltean de la Lavanda Bunicii confirmă că separarea lucrurilor este esențială:

“Eu m-am bucurat când am început munca de acasă. Eram hotărâtă să pun afacerea pe roate, dar nu reușeam să îmi fac un program și să mă țin de el; să nu răspund la mesaje în afara programului și să nu lucrez când amândouă fetele erau acasă. Apoi au venit tot mai multe comenzi. Nu le mai puteam acorda suficientă atenție copiilor. Am început să mă simt vinovată așa că am mutat toată activitatea în noul nostru atelier și deja simt cum starea mea se îmbunătățește. Separ lucrurile și asta e bine.

Acum, când materialele sunt într-o altă cameră și nu le văd în continuu, îmi este ușor să îmi propun să nu întru acolo. Astfel pot sta cu fetele mele cât timp au ele nevoie, fără să mă simt presată de muncă. Realizez câte un lucru pe rând și este mult mai bine așa.”

La fel spune și Mirela Patras, fondatoarea MiruArt_Pictura pe haine

“Eu simt că nu este benefic lucrul haotic, în orice camera și la orice oră, printre copii și treburi gospodărești. Fără să vrei amesteci viața personală cu munca, iar asta nu duce la un rezultat bun. Trebuie să fi foarte tare să îți poți impune limite. Este de preferat un atelier și un program

 

Alte trei work at home moms aduc în discuție o problemă frecventă: organizarea timpului.

 

Simona Suciu, de la Să meșterim cu Simo: “Eu lucrez de acasă, printre picături, mai mult noaptea după ce adorm fetele. Îmi place să lucrez de acasă pentru că pot fi lângă ai mei în timp ce muncesc. Este totuși dificilă organizarea timplului uneori.”

 

Flavia Mercury, The HEART – design and advertising

Eu sunt graphic designer. Lucratul de acasă nu e pentru oricine: îți trebuie disciplină, strictețe, un program. Eu duc fetița la grădiniță dimineața și rămân să lucrez acasă la tatăl meu – asta mă ajută enorm. Rămân focusată pe ce am de lucrat și fac doar asta. Dacă stau acasă “mă iau cu” întins rufe, făcut curat etc. Așa că prefer să îmi aloc niște ore strict pentru munca mea. Cred că e foarte important să-ți respecți orele și programul de muncă, să încerci să schimbi puțin mediul (măcar camera, să nu lucrezi în pat, în pijama). Citisem un articol despre cum să fii eficient când lucrezi acasă: te trezești și musai te îmbraci în alte haine. Ar fi multe de spus, multe avantaje însă și dezavantaje.

 

Alina Cocuz, Aliah

Din câte am observat, organizarea timpului este problema principală a majorității mamelor care lucrează de acasă. Și consider că e normal; să fii “multitasking” e copleșitor.

Începutul unui business condus de acasă e permisiv (ai timp, ai idei), însă când începe să se concretizeze totul și prinde formă, atunci începe partea grea. E greu și obositor să ocupi toate funcțiile într-un business pentru că e imposibil să te pricepi la toate și să le faci așa cum trebuie. Iar învățatul fiecărei ramuri necesare dezvoltării afacerii tale durează foarte mult. Și atunci trebuie să aibă loc schimbarea: crearea echipei. Nu am văzut încă succesul în business atins doar de o persoană, ci doar în echipă.

E un hop mare unde trebuie avânt, curaj și acolo începe lupta.

În zona familiei lucrurile sunt mult “mai roz” decât cu un job. Eu pun mare preț pe familie și pe timpul de calitate petrecut cu ai mei. Nu există alt scop pentru care am ales să lucrez de acasă. Îmi dă stabilitate, iubire, nădejde că orice ar fi va fi bine; mă umple de energie, de putere și de ambiție. Și nimic nu se poate pune în balanță cu asta: nici lipsa socializării cu colegi de muncă, nici timpul liniștit de lucru, nici nopțile pierdute.

Legat de managementul timpului, psihologul Adela C Vulpe ne-a răspuns:

„Este important să înțelegem că la un moment dat lucrurile ne pot copleși, fiind indicat să ne pregătim pentru acest lucru. Atunci când vine acel moment este de dorit să ne îndreptăm atenția către interiorul nostru și să ne întrebăm:
“Îmi doresc să fac în continuare acest lucru?”
“Mai sunt conectată cu al meu copil?”
”Am rezultatele dorite?”
Sau oricare alte întrebări care ne ajută să ne dăm seama unde ne-am pierdut în tot acest proces.

Este dificil, într-adevăr, să ne împărțim între comenzi și copii; între dorința de a avea noi succes și cea de a avea succes copiii noștri; între dorința de independență și cea de fi alături de ei. Dar sunt de părere că odată ce am luat această hotărâre, organizându-ne treaba, prioritizând activitățile și păstrând o atitudine pozitivă, vom reuși.

O astfel de alegere, ca cea de a lucra de acasă, ne poate face să ne simțim vinovate; sa ne gândim că nu acordăm îndeajuns de multă atenție copilului nostru. Prin urmare, unele mămici fie aleg să renunțe la ceea ce fac, fie separă viața profesională de cea personală prin desfășurarea activității în altă parte (atelier, birou etc).  

Consider că este necesar să ne dăm voie să simțim toate sentimentele care vin cu această decizie, printre care și vinovăția mai sus menționată, fiind firesc să simțim că nu acordăm destul timp copilului nostru deoarece facem ceva în plus pe lângă îngrijirea lui.

Din moment ce nevoia de exprimare pe plan profesional este nesatisfăcută, cu timpul, aceasta își va spune cuvantul și vom acumula frustrări, sentiment care va influența relația dintre noi și copilul nostru. Este practic un cerc în care ne învârtim încercând să rezolvăm când relația cu copilul nostru, când relația cu noi.

 

Cum ne putem îmbunătăți rezultatele?

Este dificil să lucrezi având un copil lânga tine sau întrebându-te dacă acestuia îi este bine în locul în care se află când nu este lângă tine, dar nu imposibil. Consider că un plan bine pus la punct de care să ne ținem ne poate ajuta să avem rezultatele dorite. Un plan bine pus la punct începe cu un pix și o hartie. Sunt de parere că ne putem îmbunătăți rezultatele dacă ne concentram pe managemnetul timpului.

De fapt, nu timpul este gestionat, ci activităţile pe care le desfasuram într-o anumită perioadă.

Managementul timpului presupune 3 lucruri de baza: planificarea, organizarea şi controlul timpului.

Noţiunea de eficacitate cere ca timpul să fie utilizat în mod raţional şi productiv, în conformitate cu ritmul personal şi cu resursele de care dispune fiecare individ, cu scopul de a asigura îndeplinirea unor activităţi precise într-un interval de timp dat.

Una dintre teoriile managementului timpului vorbeşte despre faptul că dispunem pe săptămână de 168 ore repartizate aproximativ în felul următor:

 • 40 ore pentru activităţi profesionale;
 • 56 ore pentru somn;
 • 72 ore pentru diverse activităţi personale.

Cele 40 de ore destinate activităților profesionale sunt influențate de celelalte două categorii. Astfel, dacă nu ne odihnim destul, nu putem obține performanța dorită. Apoi, dacă nu ne alocăm timpul necesar pentru relaxarea activă, mai exact activităților personale, putem să nu ne simțim îndeajuns de motivate să muncim.

Se știe că rolul de mamă nu este unul prietenos cu somnul dar și faptul că avem o capacitate incredibilă de a ne adapta. Cu toate acestea, corpul își va spune cuvântul atunci când limita îi va fi depășită. Drept urmare este important să alocăm timpul necesar orelor de odihnă pentru a avea performanțele dorite dar și pentru a putea fi alături de copiii noștri. 

 

Continuăm acest sudiu cu alte șase afaceri conduse de mame care lucrează de acasă (work at home moms). Vorbim tot despre organizare, echilibru și o atitudine realistă în ceea ce privește timpul (și felul în care acesta trece), lucrurile ce se pot face într-o zi și sentimentele de bucurie și satisfacție pe care o astfel de afacere le oferă.

 

Ana-Maria Comanescu, HandMade4Fun

Eu, soțul și copiii ne plimbam între casă și atelier dar suntem împreună, ceea ce contează cel mai mult. De cele mai multe ori, când dorm piticii, eu încep să pictez; sau pictez împreună cu ei: eu pe o placă de lemn și prichindelul pe altă placă de lemn 🙂 . Îi place și asta mă bucură mult. Cu decupatul, șlefuitul, etc. facem cu rândul și eu, și soțul. Noaptea facem schițe și programe, răspundem la mesaje, etc.

Chiar dacă programul nostru este atât de încărcat, mereu este cineva care se joacă cu prichindeii și mereu ne facem timp să ieșim cu ei în oraș, la muzeu, la munte. Dacă știi să le aranjezi, treburile se îmbină frumos și nu dăunează familiei să lucrezi de acasă. Doar că ești mereu în priză, dar mie îmi place că am mereu ceva de făcut și fac împreună cu familia.

 

Simona Gonciulea, Sigo și  Din LUT  

Eu lucrez de acasă și pot să spun că aici mă simt în siguranță și foarte bine. La noi în sufragerie stau mândre un război de țesut și o roată a olarului, iar alte 3 războaie stau strânse. Pot lucra oricând e nevoie pentru că e spațiul meu și îl folosesc cu drag, așa cum vreau. Copiii s-au născut printre ele, le îndrăgesc și le prețuiesc enorm.

La început, mi-a fost greu să pornesc cu businessul meu pentru că nu aveam încredere în forțele proprii, în ceea ce pot să fac. Dar a crescut în timp pentru că am lucrat mult și-am învățat singură din propriile greșeli.

Învăț în continuare, învăț să am răbdare cu mine și cu ceilalți și cred că lucrurile se vor așeza încet pe un făgaș normal, cu răbdare și organizare.


Angi Atelier 

E foarte greu să lucrezi de acasă dar aduce multe bucurii. Lucrezi ce-ți place și ai satisfacții enorme față de un job obișnuit. Doar că este greu să nu amesteci viață personală cu afacerea. Dacă ai un atelier sau un loc anume unde să lucrezi, e mai bine. Altfel ai tot timpul materialele la vedere, copilul pe lângă ține, mâncarea pe aragaz și curățenia care te așteaptă. Marele și frumosul avantaj este că îți vezi copilul crescând, greșind, râzând; nu ești mereu pe fugă și îți faci singură programul zilnic.

 

Velcz Gabriela, creatoarea Torturi de pampers by Gabriela V.

Eu de o luna am început să lucrez de acasă. Lucrez cu precădere noaptea și după-amiază, când băiețelul meu doarme. Îmi place să lucrez de acasă când și cum pot, fără stresul programului, în tihnă, să concep noi modele, să îmbin culori. Mi-aș dori că într-o zi să contribui semnificativ la venitul familiei doar făcând ce îmi place, de acasă. Acesta e visul meu.

 

Emma Sabou, Objets et cadeaux personnalisés BCE D Co 

În urma unor probleme de sănătate a trebuit să plec în străinătate și să mă integrez acolo. Aceste probleme mă împiedicau să am acces la un serviciu “normal” și așa m-am lansat pe cont propriu și am ajuns să am “jobul de vis”. Chiar dacă nu totdeauna e ușor să îmbini viața de mamă cu un job de acasă și la un moment dat și cu studiile, e important să găsești un echilibru. Ca orice loc de muncă, are avantaje și dezavantaje dar, cum zicea cineva: “când faci ceea ce iubești, nu mai simți că lucrezi”.

Gruia Daniela, MiniAlbum

Mie mi-e foarte bine cu munca de acasă, a fost opţiunea mea în cunoştinţă de cauză. Mă înţeleg bine cu mine 🙂 . Aproape zilnic am întâlniri cu clienţi la câte o cafea plăcută, unde mă duc și cu albume mostră. Au doar 10 kg și ocupă toată masa. Practic, munca de acasă mă duce mereu într-o cafenea, zilnic alta.

Plătesc și chirie la birou dar nu prea ajung acolo, mi-e mai drag acasă unde văd și picii! Până acum am avut bonă, dar acum sunt la grădinita dimineața. Nu-mi lipseşte corporația deloc, am viață socială până în ora 16 – sunt pe plus.

A lucra de acasă este frumos, pe alocuri greu și nu este pentru oricine (deci testează înainte să devină definitiv). Pregătește-te pentru zile pline, activități care se cer îmbinate și rezolvate numai de tine, stres și oboseală. Apoi fii pregătită să te bucuri de ceea ce poți realiza 🙂 .

 

Acest articol a fost creat cu sprijinul Asociației Work at Home Moms România. Asociația sprijină mamele cu afaceri proprii prin diverse proiecte de vânzare și promovare. De asemenea, a creat o comunitate frumoasă în jurul conceptului de mamă care lucrează de acasă.

Un alt articol scris pe tuincentru.ro despre mamele care lucrează de acasă se gasește aici.

Ofera, te rog, Like & Share daca ti-a placut articolul.
fb-share-icon0
Tweet 20

Aboneaza-te la Newsletter

4 Comments

 1. 🕔 22:24, 20.oct. 2018

  Mihaela Plescan

  Felicitari pentru ideile inspirationale de la fiecare in parte, si multumim deopotriva.

  reply comment
  • 🕔 22:34, 21.oct. 2018

   tuincentru Author

   Multumesc mult! Ma bucur ca sunt de folos povestile tuturor 🙂 Mult succes in activitatea ta!

   reply comment
 2. 🕔 8:15, 09.oct. 2018

  Mihai Ionita

  Uimitor cat de multe exemple sustinute cu experiente din fapte reale.

  reply comment
  • 🕔 22:25, 09.oct. 2018

   tuincentru Author

   Sunt foarte, foarte multe femei care lucreaza de acasa, iar munca lor merita sa fie cunoscuta si apreciata!

   reply comment

Scrie parerea ta

Adresa ta de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sun marcate cu *

Am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole Similare

Roxana Bucur: Educația financiară și educația investițională – piloni pentru independența financiară

Roxana Bucur: Educația financiară și educația investițională – piloni pentru independența financiară 0

Roxana Bucur este una dintre persoanele la care mă duc și la care trimit și

Comunitatea Happy Business Moms, locul în care crești personal și profesional

Comunitatea Happy Business Moms, locul în care crești personal și profesional 0

Happy Business Moms este una dintre cele mai frumoase comunități de la noi. Ne întâlnim

Cum să te înscrii în Acceleratorul de business InnovX – BCR

Cum să te înscrii în Acceleratorul de business InnovX – BCR 0

Printre lucrurile care mă definesc se numără faptul că am încredere nemărginită în potențialul oamenilor.

Cum să păstrezi amintirile pe care vrei să nu le uiți

Cum să păstrezi amintirile pe care vrei să nu le uiți 0

Dacă n-ar fi, nu s-ar povesti, nu-i așa? Ne place să depănăm amintiri despre diferite

O altă abordare pentru îndeplinirea obiectivelor

O altă abordare pentru îndeplinirea obiectivelor 0

Cât de bine ne descurcăm în îndeplinirea obiectivelor? De câțiva ani buni știm că e

Banner

Hai pe Facebook

Banner

Aboneaza-te la Newsletter

Abonează-te la NEWSLETTER și primești GRATUIT ghidul:

.

" Ce formă juridică se potrivește afacerii mele? "

  în care vei descoperi diferențele dintre SRL, PFA și II explicate de un expert contabil.

Te-ai abonat cu succes!