Eu lucrez, nu am timp de hobby-uri și de căutat sensul vieții

Disclaimer pentru mai târziu: acest articol este scris pe timp de pandemie, când mai toți lucrăm de acasă, copiii sunt tot acasă pentru că școlile s-au închis, și au trecut peste 2 săptămâni de când stăm în casă. Asta așa, ca să știm cu toții contextul.

De ce m-am hotărât să scriu acest articol?

Pentru că circulă prin Social Media două idei despre cum să ne petrecem timpul stând acasă zilele acestea și cam nimeni nu vorbește despre a treia, care este reprezentativă pentru mulți dintre noi, totuși.

Un punct de vedere este:

faceți tot ce vă place, aveți grijă de voi, faceți sport, jucați-vă cu copiii, petreceți timp cu toții, în familie, uitați-vă la filme, faceți cursuri online, gătiți, cântați etc.

Alt punct de vedere este:

virusul ăsta nu a venit degeaba, ci să ne învețe să trăim cu mai puțin, să ne determine să ne uităm la cum ne-am trăit viața până acum, să ne reconsiderăm valorile, să devenim mai buni și să ”don’t scr#$%eu up the next time” – o perspectivă mai întoarsă către noi, să zic așa. Fiți conștienți de asta și meditați mai mult asupra situației.

Și mai este varianta părinților (în special a mamelor)

care și-au mutat biroul acasă, lucrează la fel de mult ca înainte, doar că acum mai au și cel puțin un copil care cere atenție, care s-a plictisit, care are teme și tot așa.

Ar sta și acești părinți să mediteze la ce a venit virusul să-i învețe, s-ar juca și ei jocuri de societate în familie, ar adormi și ei pe canapea la filme dar, ce să vezi? pentru ei nu este posibil.

Și de aici apar diverse frustrări. Pentru că e ușor să spui ”lasă grijile, las-o mai ușor cu munca, acum trecem printr-o situație aparte”, dar adevărul este că locul de muncă sau afacerea noastră trebuie să continue (și să le avem și după criză), așa că e necesar să nu le lăsăm baltă acum.

Prin urmare, ce să facă cei din categoria 3 ca să aibă și ei parte de puțină relaxare?

Vă spun de la început că eu pendulez printre toate categoriile dată fiindu-mi profesia de coach. Eu oricum analizez situația, mă analizez și pe mine, mă pun în situații diferite cu familia încât să ne dezvoltăm sau corectăm anumite comportamente și, pe langă toate astea, lucrez.

Consider că, pentru a nu te duce pe ”câmpii” în perioada asta, ai nevoie, mai întâi de toate, să îți ajustezi așteptările.

Nu mai poți lucra ca la birou, așa că nu are rost să te superi că nu se întâmplă asta. Ești acasă, ești cu familia, mediul este altul, situația e alta – are rost să te frustrezi că nu mai ai confortul de la birou? Nu! Și nici nu e corect față de tine să te lași purtat de asemenea gânduri distructive. Aici și acum contează. Atât. Faci tot ce poți cu tot ce ai.

Apoi, amintește-ți în fiecare moment în care simți că o iei razna faptul că voi stați acasă sănătoși! Dintre toate scenariile care se petrec acum în țară și în lume, acesta în care stai în casă, la căldură, cu internet & all, cu familia aproape, lucrând și primind bani, este cel mai bun!

Dacă nu o făceai până acum, este momentul să practici intens recunoștința.

Atunci când enumeri toate lucrurile bune pe care le ai în viața ta și faci asta zi de zi, în mod repetat, ai să vezi cum starea ta se schimbă și, efectiv fără să vrei sau fără să îți dai seama, vei privi cu mai multă blândețe neplăcerile care îți apar de-a lungul zilei.

Repetă-ți în continuu: ”Și asta va trece!”

Cu cât te gândești mai mult la cât îți este de greu, cu atât de greu îți va fi. Hai să fim realiști, o să treacă! Știi ce-ar fi frumos, la final? Să poți să îți spui: ”uite că, la cât de greu a fost și la cât de rău putea să iasă, m-am descurcat, totuși, foarte bine!” Sentimentul acela de reușită, un excelent boost de încredere în sine… n-ai vrea să poți trăi sentimentul acesta?

Mai e ceva. Știu că obligațiile de la job sau de la firmă primează dar măcar din când în când pune-te pe primul loc și pe tine, și pe cei din casă, și un film împreună.

Puneți-vă cu toții scopul ca acest stat acasă împreună să fie frumos, să nu fie o corvoadă, să nu lase urme în amintirile copiilor și să nu vă uitați la asta peste câțiva ani cu regrete.

Până la urmă, totul se reduce la acceptare și adaptare.

Și, dacă vreți să vorbiți cu cineva în perioada asta și să vă puneți gândurile în ordinene, îmi puteți scrie oricând.

Haideți și pe grup! Avem multe idei bune acolo despre cum să ne descurcăm în perioada asta!

Ofera, te rog, Like & Share daca ti-a placut articolul.
fb-share-icon0
Tweet 20
Written by
Adela Ionita

Salut! Sunt Adela Ioniță și sunt *Productivity Coach pentru vieți împlinite*, ceea ce înseamnă că ajut oamenii să oprească *procrastinarea* și să trăiască viața la timp.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.