Daca lucrezi de acasa nu inseamna ca esti singura

„- Si nu te simti singura lucrand de-acasa?
– Pai, nu. Imi place in mare parte sa fiu singura, iar cand nu mai vreau sa fiu, ma intalnesc cu cineva.
– Cu cine? Ca toti oamenii lucreaza in timpul zilei.
– Cu alti freelanceri sau, tot asa, cu oameni care au afacerile lor. Uite, joi m-am vazut cu o tipa care mi-e concurenta. Asa, sa ne cunoastem macar (si rade). Sau cu prieteni, daca au vreo zi libera. Sau ne vedem la pranz undeva.
– Ihim… eu n-as putea… sa n-ai asa, oameni pe langa tine… sa stai singura toata ziua…”

 

Fragment dintr-un dialog real la care, recunosc, am tras cu urechea in timp ce lucram intr-o cafenea din apropierea casei. Era sambata dupa 10 si lovise inspiratia, asa ca am lasat-o sa-si faca de cap. Am plecat de acasa cu prietenul laptop. Altii erau acolo cu prieteni oameni. Cineva singur.

Fiecare isi vedea de-ale lui intr-o atmosfera minunata, cu decor modern, muzica incredibila si cafea intr-o cana mare. Scriam ceva inteligent insa dialogul auzit m-a facut sa renunt la ideea mea si m-a trimis intr-o alta directie: chiar suntem singuri daca lucram de acasa?

Si m-am gandit sa ma documentez. Cunosc multe persoane care nu au un job traditional, asa ca a fost usor sa strang impresii.

V-as spune direct concluzia, citand unul dintre raspunsurile primite, dar parca n-as strica tot jocul. Poate zic mai incolo…

Asa. Am vorbit cu femei care au afaceri handmade, afaceri mlm, care sunt webdesigners, fotografi, bloggerite, scriitoare, traineri. Pe toate le-am intrebat daca sunt si se simt singure lucrand de acasa, iar raspunsurile lor se pot imparti in doua categorii:

Femeile care lucreaza de acasa si au afaceri handmade

pentru care trebuie sa creeze produsele, sa caute in permanenta idei noi; sa faca singure aprovizionarea cu materiale, promovarea, livrarea; sa poarte discutiile cu clientii; sa gestioneze reclamatiile au spus ca da, de cele mai multe ori se simt singure. Capcana unei afaceri handmade este ca persoana care o detine face totul singura si asta ocupa zilele cap-coada.

“Efectiv nu mai ai cand sa iesi, chiar daca ai vrea.” Si, din cauza ca trebuie sa creezi ceea ce vinzi, esti nevoita sa stai acasa. Desigur, sunt si exceptii, si businessuri handmade care permit o mobilitate mai mare, dar sunt foarte putine. Nu poti sa cosi la masina, sa faci bijuterii, sa pictezi pe portelan sau pe haine intr-un hub sau intr-o cafenea.

Femeile care au afaceri handmade lucreaza enorm, in contratimp, de multe ori haotic (pentru ca au si familie care necesita atentie), fapt care nu poate fi inteles decat de cineva care a trecut prin asta. Din exterior este doar “Hm, handmade, ce mare lucru? Nu faci nimic toata ziua si ai comenzi.” Drept raspuns, va invit sa cititi aici povesti de succes ale femeilor care fac eforturi si sacrificii imense pentru visele lor.

Freelancer-ii sunt printre oamenii cu viata sociala intensa

Acestia au intalniri frecvente cu clientii lor si poarta multe discutii de-a lungul proiectelor. Iar atunci cand intalnirile nu sunt in offline, ci in online, pentru ei nu este mare diferenta. Un webdesigner nu are nevoie sa vada clienul, nici macar sa vorbeasca la telefon; discutiile in scris sunt suficiente, atat pentru intelegerea proiectelor, cat si pentru a servi drept socializare. Suntem diferiti si comunicam diferit. Avem nevoi de comunicare diferite si pentru unii dintre noi interactiunea scazuta cu oamenii este suficienta.

Sunt de acord ca a lucra pe cont propriu nu este pentru oricine; dar oricine poate incerca.

Acesta era raspunsul despre care iti spuneam mai devreme, ca si concluzie: “n-ai de unde sa stii pana nu incerci”, spus de o mama freelancer care implineste 6 ani de independenta in acesta toamna.

Singuratatea este perceputa diferit de fiecare dintre noi. Pentru unii, a sta cateva zile fara interactiune de dimineata pana seara nu este o problema (si nici ei nu au o problema 🙂 ), in timp ce pentru altii este un chin sa nu vorbeasca cu nimeni atatea ore. Unii se simt bine cand sunt lasati sa lucreze 4 ore in liniste si apoi se bucura de restul zilei. Altii simt nevoia intreruperilor si a oamenilor in jurul lor, chiar daca asta le afecteaza productivitatea. Avem caractere diferite si e ok. Nu trebuie sa fim toti la fel si nu trebuie sa facem toti aceleleasi lucruri, in acelasi fel.

Asadar, sunt singuri cei care lucreaza de acasa?

Depinde de personalitatea fiecaruia. Majoritatea lor nu se simt singuri, din contra: se simt bine asa. De aceea lucreaza de acasa si rezista facand asta de atatia ani. O parte dintre ei renunta si se reangajeaza, dar macar au incercat. Este mult mai usor de suportat sa stii ca ai incercat si nu ti-a iesit, decat sa traiesti mereu cu intrebarea: “oare cum ar fi fost?”.

Iar cei care s-au desprins de biroul din firma au totusi libertatea de a-si schimba in fiecare zi locul din care lucreaza. Bineinteles, ei nu sunt oamenii care asteapta indicatii pentru a-si termina treaba, nu au nevoie de un program gata stabilit, nu simt nevoia unui coordonator. Sunt foarte siguri pe ei, majoritatea. Si de aceea, singuratatea nu este o problema caci nu depind in niciun fel de alti oameni.

Ofera, te rog, Like & Share daca ti-a placut articolul.
fb-share-icon0
Tweet 20
Written by
Adela Ionita

Salut! Sunt Adela Ioniță și sunt *Productivity Coach pentru vieți împlinite*, ceea ce înseamnă că ajut oamenii să oprească *procrastinarea* și să trăiască viața la timp.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.