Când ești „a work at home mom” și ai o viață socială offline și online mult mai activă decât credeai vreodată că poți avea, cunoști tot felul de oameni interesanți. Sunt recunoscătoare pentru voi, cei care citiți și sunteți atât de mulți, cum nici nu speram vreodată, pentru femeile antreprenor care aleg să își promoveze afacerea aici și pentru toate poveștile voastre extraordinare pe care alegeți să le împărtășiți din toată inima.
Am cunoscut-o astfel pe Claudia Groza Lazăr, o mamă de gemeni mici și simpatici, care își împarte cele 24 de ore ale fiecărei zile în zeci de fărâme dedicate tuturor copiilor din jurul ei. Claudia este profesor, scriitor de cărți pentru copii și susține diverse ateliere pentru copii. La orele de biologie pe care le predă nu am asistat, dar pot spune că atelierele sunt pline de râsete, întrebări, descoperiri, blândețe și respect față de cei mici, iar cărțile sunt exact așa cum le vrea orice mamă pentru copiii săi: cu povești frumoase și cuvinte atent alese. Aruncați un ochi aici (https://www.claudiagrozalazar.ro/ ), apoi citiți mai departe prezentarea Claudiei, axată pe atelierele pentru copii – neapărat să participați 🙂
Ateliere pentru copii – Claudia Groza Lazar
Când iubești copiii, dar și copilăria și mai ales joaca, ajungi să cauți soluții pentru a le îmbina perfect. Așa că, m-am gândit să îmi dau întâlnire cu copilăria la diferite vârste și să creez ateliere pentru copii. Am pus pe hârtie câteva teme, cum ar fi:
„Timpul și măsurarea lui”,
„Orașul culorilor”,
„De la sămânță la floare”,
„Joaca de-a muzica”,
„Cum apar poveștile?”,
„Vreau să fiu doctor!”
și multe altele. M-am pus în pielea copiilor – cei ai prietenilor sau chiar elevii mei – și am stabilit vârsta la care apar întrebări și curiozități pentru subiectele mele.
Mai aveam de găsit locul pentru a desfășura ateliere pentru copii
Aici a fost partea cea mai grea, dar și cea mai frumoasă. Am călătorit mult cu aceste ateliere! Am întâlnit copii din București fie în școli, fie în diverse locații: la centrul Nadia Comăneci, în apartamentul unei mămici, la un loc de joacă, la Muzeul de Științe Naturale „Grigore Antipa”. Apoi, am mers la Brăila, la o ludotecă; la Giurgiu în școli și la biblioteca orașului; la Costești – Vâlcea la bibliotecă, timp de trei veri consecutive; la Călărași, la un loc de joacă; Galați cu ocazia unui târg de carte.
Întotdeauna am început atelierele cu o poveste ce avea ca temă titlul atelierului. Apoi, discutam puțin despre acțiune, despre personaje, cum ar reacționa ei în situațiile din poveste. În partea a doua a atelierului avem activități creative și practice legate de tema din acea zi.
De exemplu, observăm diferite tipuri de ceas, colorăm fișe, punem note muzicale pe portativ, punem o sămânță într-un ghiveci și o observăm cu atenție, ascultăm inima cu stetoscopul, amestecăm culori și observăm ce alte culori iau naștere.
Am avut ateliere în care am învățat să sărim coarda și șotronul. Alteori am avut vânătoare de cuvinte și am refăcut o poezie. Pentru cei mai mari am organizat ateliere de scriere creativă, cu diferite teme (poezie, proză, epistolă, etc). Am elaborat un caiet de scriere creativă pe care copiii l-au primit la ateliere și l-am intitulat „Vreau să devin scriitor!”
Fiecare atelier are un anumit număr de copii, în funcție de vârstă
Minim 5 copii, maxim 15. Îmi doresc să lucrez cu fiecare în parte, să își exprime fiecare părerea. Nu îmi doresc ceva de masă. Vreau să fie învățare prin joacă și creativitate.
În 2015 m-am asociat cu o prietenă care deține asociația 7Arte și desfășurăm atelierele SmARTkid. Ea a câștigat proiecte susținute de AFCN și am avut două serii de ateliere de lectură a 10 scriitori contemporani. Vom continua în toamnă.
Poate sunteți curioși să aflați cine sunt eu
Mă numesc Claudia Lizica (precizez și acest prenume pentru a înțelege că poveștile îmi sunt scrise în ADN) Groza Lazăr (după căsătorie). Sunt o fire visătoare, dar dornică să îmi împlinesc vise. Viața m-a învățat că ele se îndeplinesc dacă le scrii într-o agendă sau chiar sub formă de scrisoare și le așezi într-un loc sigur, apoi muncești pentru ele cu încredere și pasiune.
Așa că, am studiat, am călătorit – și unul din visele mele este să călătoresc în toată lumea – am devenit profesor (un vis din copilărie), iar de doi ani și jumătate sunt mama gemenilor Ana și Horia. Am motive serioase să mă joc, să râd și să scriu povești, împletite din vise frumoase, colorate și vesele.
Sunt profesor de biologie de 15 ani. Trei ani am lucrat în cercetare și am realizat un doctorat despre mucegaiurile care afectează obiectele de patrimoniu (icoane, pergament, frescă). Scriu povești pentru copii, auxiliare și realizez ateliere pentru copii din 2009.
Îmi place foarte mult ceea ce fac. Îmi doresc ca la 60 de ani să trăiesc din scris, adică să devin celebră și să călătoresc muuult împreună cu gemenii.
Iubesc copiii și vreau să îi ajut să creadă în ei, în talentele lor, să capete curajul de a-și exprima părerea, de a crea ceva fără teama că ce fac ei este greșit, nu este frumos sau util. Nu! Fiecare copil este unic și are talent! Vreau să înțeleagă că lectura este magică și pot descoperi lumi fantastice și prieteni adevărați în cărți. Sunt extrem de fericită când la final de atelier primesc zâmbete, îmbrățișări și complimentul suprem: „Claudia, să știi că îmi place de tine!” De aceea… MERG MAI DEPARTE!
P.S.: Din 6 august, în fiecare luni (cu excepția zilei de 20) la Ludotech încep o serie de ateliere pentru copii.