Roxana Bucur: Educația financiară și educația investițională – piloni pentru independența financiară

Roxana Bucur este Specialist în psihologia banilor și a pus bazele companiei sale dedicată educației fianciare pentru copii și serviciului de planificare și consultanță financiară pentru angajați și antreprenori. Vă las mai jos un articol scris integral de ea  despre cum pot ajuta educația financiară și educația investițională în obținerea independenței financiare.

Să începem direct cu definirea celor două concepte, pentru a ști exact despre ce anume vom vorbi.

Educația financiară vizează câștigurile, cheltuielile, economiile, investițiile și filantropia.

Investiția este parte din educația financiară – este o za dintr-un lanț. Luată separat nu are însemnătate și nu reprezintă o forță.

Cum putem să avem un lanț puternic al independenței noastre financiare?

Dacă ne folosim de această metaforă, putem spune că este necesar ca lanțul să aibă toate zalele de care are nevoie, să ai venituri și să fie unele stabile. Pentru a avea siguranța venitului pe termen lung, este necesar să aloci o sumă lunar, respectiv să economisești. Astfel creezi rezerva din care poți să te întreții chiar dacă nu vei avea venituri o anumită perioadă.

Cheltuielile sunt iminente însă poți să ia grijă și să iți stabilești nevoile și dorințele pentru care aloci banii, astfel încât să fii mulțumit de modul în care îți cheltuiești banii. În lipsa atenției, cheltuielile pot crește foarte ușor și pot crea imprevizibiliul, neașteptatul și îți pot da peste cap toată viața financiară și planificarea efectuată. Neprevăzutul poate conduce la nerealizarea lanțului necesar pentru o viață împlinită din punct de vedere financiar.

Economiile sunt cele care oferă siguranța financiară necesară relaxării și reprezintă viitorul tău financiar. În baza lor se realizează obiectivele care aduc cea mai mare satisfacție, care sunt importante: susținerea viitorului copilului, vacanțe, achiziția propriei locuințe, retragerea relaxantă din activitate.

Investițiile sunt cele care te ajută să îți desăvârșești nevoile și dorințele de termen lung.

Filantropia este domeniul care aduce satisfacția ajutorului oferit celorlalți și a faptului că poți contribui la binele oamenilor și a societății în care trăiești.

Având toate aceste zale ale lanțului ești conectat la viața financiară și la aspirațiile tale.

Investițiile

În momentul în care ne gândim la investiții, ne gândim la profit, la independența financiară, la a nu face mai nimic pentru că ”primim bani”. Mai întâi, este necesar să aflăm ce sunt investițiile, care sunt vehiculele potrivite și să fim perseverenți: să plantăm semințele necesare pentru a obține rodul.

Cum sunt privite investițiile?

Având în vedere faptul că există și experiențe nefericite cu investițiile, acestea nu sunt mereu văzute cu ochi buni. Odată cu cele mai mari falimente și cu imensele pierderi, oamenii sunt circumspecți când vine vorba de investiții.

Cu toate acestea, pierderea cea mare este dată de acest mod de gândire. Acum, însă, există plase de siguranță și instituții care vin să ne ajute, să ne ofere un viitor mai bun.

La ce putem folosi investițiile?

Investițiile ne ajută să obținem, cu un efort mai mic, ceea ce costă mult. Cu un efort mai mic? Da!

Acțiunea de a investi nu necesită sume mari, ci încredere și perseverență. Odată ce ne dorim un copil, ne pregătim pentru venirea lui pe lume. De ce să nu ne pregătim și pentru susținerea lui financiară?!

Planificarea investițiilor și a obiectivelor financiare

Am luat acest obiectiv financiar: susținerea studiilor copilului. Odată cu momentul în care luăm decizia de a avea un copil, noi, părinții sau partenerii de cuplu, pornind în această direcție, putem stabili care este suma necesară pentru susținerea copilului și să începem ACUM să facem o mică economisire. La momentul venii lui pe lume, copilul primește o sumă de bani: alocația, care nu este mare, dar care pe termen mediu ajunge să valoreze mai mult și să ne susțină în a putea să ne permitem cheltuileile cu studiile sale.

Este adevărat că poți să îți pierzi banii investind?

Adevărat! Da, este adevărat că iți poți pierde banii investiți, doar dacă investești pe o piață volatilă, pe o perioadă scurtă și dacă nu investești constant.

Piața volatilă este o piață alcătuită din bunuri al căror preț crește și scade foarte mult într-o perioadă scurtă. Aici ne referim la domeniile care nu țin de serviciile și bunurile de larg consum, spre exemplu: schimbul între valute și monedele virtuale.

Termenele în investiții, precum și în planificare financiară sunt:

  • termen scurt: 1-10 ani,

  • termen mediu: 10-20 de ani

  • termen lung: 20 de ani+

Investiția constantă se referă la a investi cu o anumită recurență, indiferent de fluctuațiile (creșterile și scăderile prețurilor bunurilor și serviciilor) din piață. Investiția constantă permite cumpărarea la un preț scăzut, ceea ce determină un profit mai mare după ce prețul crește.

Fals! Odată ce ai investit în bunuri care sunt căutate și sunt la nivelul de bază al nevoilor oamenilor, atunci nu ai cum să pierzi banii. Pierderea banilor vine din frica noastră de a nu fi în pericol, din instinctul de conservare. Dacă există perioade în care oamenii fac economie la acele bunuri, profitul investiției va scădea, însă nu va dispărea bunul/serviciul ca să pierzi banii investiți.

Cum poți pierde banii investiți?

Odată ce scade prețul bunului, pentru că o perioadă nu mai este cererea la fel de mare, putem cumpăra și cumpărăm mai mult pentru a avea ce vinde ulterior când cererea crește. Este precum sezonul estival. Nu mai este căutată o cameră la mare, de aceea camera pe litoral iarna este gratis – de fapt, nu există pentru că cererea nu există, însă vara, cererea este mare, iar prețul este ridicat.

Nu poți spune că se pierd banii din investiții pentru că a venit iarna. Poți pierde dacă aloci banii în investiții care sunt cu multe perioade de ”hibernare” sau sunt domenii care la un moment dat pot dispărea din cererea oamenilor.

Cum nu poți să pierzi banii învestiți?

Este necesar să diversifici și să aloci bani în mai multe domenii pentru a-ți asigura vara = prosperitate mereu. Dacă alegi să investești în ceva care la un moment dat este sus, să te gândești că poate fi și jos și de aceea este bine să aloci în mai multe, iar unul poate avea o creștere mare, alta medie și una mică, iar alta deloc. Tu, în momentul în care tragi linie, ești pe plus.

Constatând faptul că investițiile sunt cele care nu rup lanțul vieții noastre financiare, poți aloca timp să observi și această za, să îi acorzi atenția care i se cuvine, pentru că, de cele mai multe ori, aceasta este cea care lipsește.

Roxana Bucur

Fondator Psihologia Banilor 

Ofera, te rog, Like & Share daca ti-a placut articolul.
fb-share-icon0
Tweet 20
Written by
Adela Ionita

Salut! Sunt Adela Ioniță și sunt *Productivity Coach pentru vieți împlinite*, ceea ce înseamnă că ajut oamenii să oprească *procrastinarea* și să trăiască viața la timp.

2 Comments

  1. Iuliana decembrie 18, 2020 at 12:47 am

    Foarte bine scris articolul. Big like!

    Reply
    1. Adela Ionita februarie 4, 2021 at 4:28 pm

      Mulțumim, Roxana chiar se pricepe la scris! 🙂

      Reply

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.