Cum m-am vindecat de amânare

Am fost un procrastinator clasic. Obișnuiam să amân cam tot ce nu îmi plăcea să fac, era incomod, nu era urgent, nu avea consecințe grave etc. etc. etc. (atunci când e să enumerăm motive (a se citi ”scuze”) pentru care nu facem lucrurile, lista poate continua la nesfârșit).

La nesfârșit….

Așa credeam înainte că pot face lucruile – până la nesfârșit pentru că, nu-i așa, nimic nu mi-a arătat vreodată, cu adevărat, că se pot pune bariere serioase între mine și limita timpului. Părea că va fi mereu timp, ca va ”mai” fi.

Și a fost, până când nu a mai fost. Statul în casă pe care îl practic în aceste vremuri de izolare mi-a tăiat de pe listă ceea ce eu tot treceam de pe o zi pe alta. Tot ce am amânat a fost, până la urmă, anulat și m-am trezit că nu mai pot face niște controale medicale, nu mai pot avea acele întâlniri pe care atât de atent le-am planificat să fie perfecte (cu scuza aste le-am și amânat), nu am mai reușit să demarez un proiect care urma să îmi aducă multe împliniri, nu mi-am făcut ordine în diferite arii ale vieții.

Pe toate le-am amânat. Știam și atunci că nu e bine sa le amân dar le atașam imediat câte o scuză și gata, mă simțeam mai bine cu decizia. Știi despre ce vorbesc, dacă și tu obișnuiești să amâni.

Și mai era ceva.

Mai era acel ”la nesfârșit” pe care eu l-am crezut, cu adevărat, nesfârșit și pe care acum nu îl mai pot lua în considerare.

Stau în casă de atâta timp și voi mai sta, economia este sub semnul întrebării și nimeni nu are vreo certitudine. Am învățat să nu mai amân pentru că amânarea poate să însemne mari pierderi. Ce nu fac acum, s-ar putea să nu mai pot face niciodată, iar asta e mai dureros decât efortul pe care trebuie să îl depun. Dintr-o dată, acel ”acum ori niciodată” din cântecul țării noastre are o semnificație uriașă, fără să mai fie doar inspirațional.

Dacă ar fi să închei acest articol cu o singura frază, aceasta ar fi: Încetezi să mai amâni ce ai de făcut atunci când îți dai seama că nu le vei mai face niciodată. Te invit să iei cu tine conștientizarea mea și sper să îți fie de folos.

Ofera, te rog, Like & Share daca ti-a placut articolul.
fb-share-icon0
Tweet 20
Written by
Adela Ionita

Salut! Sunt Adela Ioniță și sunt *Productivity Coach pentru vieți împlinite*, ceea ce înseamnă că ajut oamenii să oprească *procrastinarea* și să trăiască viața la timp.

4 Comments

  1. Daniela martie 23, 2020 at 1:31 pm

    Imi place blog-ul, sa postati mai des!

    Reply
    1. Adela Ionita martie 25, 2020 at 4:26 pm

      Multumesc tare mult! Am luat o pauza lunile acestea dar acum revin cu articole periodic.

      Reply
  2. Monica octombrie 22, 2021 at 7:34 am

    O problema de care ma lovesc si eu, multumesc mult pentru sfaturi 😉

    Reply

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.