Antreprenoriatul suna bine? Vezi daca e de tine.

Antreprenoriatul suna bine? Suna, dar oare ti se potriveste si tie? Incepe prin a-ti adresa trei intrebari simple si vezi daca te regasesti in postura de antrerprenor.

  1. Pot sa lucrez complet independent, fara un sef care sa imi spuna ce sa fac?

Si, pe langa indicatiile pe care le-as primi de la un superior, pot sa lucrez fara sa am siguranta ca cineva verifica ce fac, ma ajuta daca gresesc si obtine un rezultat bun acolo unde eu nu as fi reusit?

Aici este marea ancora a multora dintre noi: “daca nu ma descurc singur?” De cele mai multe ori este comod sa fii angajat si sa ai un superior care sa verifice si sa rezolve probleme cu tine sau chiar in locul tau. Pana la urma, de-asta e sef, nu? Ei bine, nu chiar 🙂 .Desigur, exista si angajatii care fac totul in locul managerilor, dar nu despre ei vorbim acum, ci doar despre cei care au un loc placut de munca.

Atunci cand esti pe cont propriu si ai libertatea pe care o tot cautai la locul de munca si nu o gaseai acolo, descoperi ca toata autonomia vine si cu decizii pe care pana atunci nu era treaba ta sa le iei. Sunt parte din suprizele antreprenoriatului 🙂 Cum vei reactiona cand totul va depinde numai de tine? Esti o persoana relaxata in fata riscului, te arunci inainte si vezi apoi cum te descurci? Iti poti asuma “riscuri calculate”? Ai cateva contacte pe care sa le suni cand vei fi in impas?

Fa-ti o lista de potentiale probleme si solutiile la ele. Incearca sa vizualizezi momente de cumpana, inclusiv folosindu-te de locul de munca, si intreaba-te “daca as fi eu managerul, ce as face in situatia asta?” Acum, cat inca esti angajat, comporta-te ca si cum ai fi managerul tau si ia decizii din acea postura. E un antrenament bun.

Aici intervine si organizarea timpului (de fapt, a activitatilor). Cand ai un program de lucru ordonat, un superior caruia ii raportezi activitatea, o structura organizationala care te obliga sa te incadrezi in niste timpi de realizare a sarcinilor, este usor sa incepi si sa termini ce ai de facut. Pe de alta parte, cand esti antreprenor sau freelancer, timpul tau este doar al tau si il gestionezi cum doresti.

Ca totul sa mearga bine, trebuie sa fii foarte organizat si sa nu iti distragi usor atentia de la obiectivele tale, iar asta e foarte greu de facut atunci cand nu te verifica si nu te intreaba nimeni nimic. Poate doar clientii tai.

  1. Cum reactionez atunci cand gresesc, cand sunt responsabil pentru un esec?

Cum te simti in fata esecului: cedezi, plangi, te invinovatesti, iti zici ca nu esti in stare, mai bine lasai pe altcineva, mai bine nu faceai nimic (stiai tu ca nu trebuia sa incerci!), cauti alti vinovati, iti cauti scuze, alta data nu mai incerci? Sau poate ai o atitudine detasata si oarecum relaxata pentru ca, in opinia ta, esecul face parte din evolutie; iti spui ca a fost doar o incercare ce s-a intamplat sa nu dea roade dar care a adus cu ea lectii importante?

Pentru a fi un antreprenor cu o afacere viabila ai nevoie sa te detasezi de teama de esec, de rusine, de frica de nou, de frica de succes (da, exista si ea), de multe prejudecati si, poate cel mai important, de ce va zice lumea. De fapt, aceasta teama de parerea celorlalti cred ca este sursa tuturor problemelor. Cat conteaza pentru tine ce vor spune ceilalti daca esuezi?

Greselile sunt firesti, sunt ale tale, arata ca gandesti. Un om care nu face nimic, rareori greseste; de fapt, greseala lui este tocmai faptul ca nu face nimic. Cel care vrea mai mult, va tot incerca pana va reusi. Dar nu toate incercarile se termina cu bine – unele aduc doar lectii si sunt bune si acestea daca le privim doar cu dorinta de invatare. Totul se invata, chiar si antreprenoriatul.

  1. Cum iau decizii in mod normal?

O afacere se construieste numai pe baza deciziilor luate zilnic de catre antreprenor (si echipa sa, daca o are). Capacitatea de a lua decizii este definitorie pentru o persoana care vrea sa lucreze pe cont propriu si influenteaza de la activitatea sa zilnica pana la cursul afacerii sale.

Decizi cum iti aloci timpul si cat de responsabil muncesti; decizi in ce sa investesti o suma de bani si cum vei transforma acea decizie intr-una profitabila. Decizi cum iti alegi partenerii de afaceri, furnizorii, avocatii, contabilul. Decizi in cateva secunde la telefon daca spui da sau nu unui parteneriat. Decizi apoi cat de permisiv esti intr-o discutie, cum negociezi un contract, daca inchei sau nu un anume parteneriat.

Decizi ce echipamente cumperi, cati bani cheltuiesti, cum iti acoperi cheltuielile; ce cumperi mai intai, ce platesti mai intai. Si astea sunt doar cateva dintre situatiile in care va trebui sa alegi. Este esential sa stii sa iei decizii, iar daca nu stii inca sa faci asta, se poate invata. Exerseaza zilnic, inclusiv pe lucruri care iti par banale. Alege dintr-o privire cu ce te imbraci, ce mananci la pranz, ce stire sa citesti. Fa alegeri la locul tau de munca, initiaza discutii si vezi cum isi fac altii alegerile; invata de la toti, aplica, tine minte.

 

Am promis trei intrebari si la trei ma opresc dar daca vrei sa citesti mai multe despre startul in antreprenoriat, iti las aici cateva articole:

Unde gasesti idei de afaceri care ti se potrivesc fix tie

6 adevaruri despre antreprenoriat pe care le accepti cu greu

Cine-i seful firmei tale?

Ganduri inutile de care te impiedici cand pornesti o afacere

Antreprenorii de succes – prin ce sunt ei diferiti

De ce sa am afacerea mea?

Cum se face ca trebuie sa CEREM concediu?

Poti sa dezvolti o afacere daca lucrezi full-time?

Ofera, te rog, Like & Share daca ti-a placut articolul.
fb-share-icon0
Tweet 20
Written by
Adela Ionita

Salut! Sunt Adela Ioniță și sunt *Productivity Coach pentru vieți împlinite*, ceea ce înseamnă că ajut oamenii să oprească *procrastinarea* și să trăiască viața la timp.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.