Ajutor! Nu știu să primesc ajutor!

Știi că există oameni care refuză să fie ajutați?
Pur și simplu, atunci când întâlnesc persoane importante, atunci când uși li se deschid, când oportunități apar în calea lor fug de ele. “Cum să nu vrei să fii ajutat?” poate te întrebi. Hai să-ți explic. Și e doar un punct de vedere, dar îl voi exprima pe acesta căci este, poate, cel mai greu de identificat.

Să zicem că ai 2 ani și nu știi să faci mai nimic.

Vrei să faci, dar nu știi cum căci încă ești mic, nu știi să vorbești bine, așa că nu te exprimi încât ceilalți să te înțeleagă; vrei să ajungi primul la leagăn dar nu poți căci nu alergi repede, iar copilul de 4 ani ți-a luat-o înainte. Acum el se dă în leagăn râzând, iar tu plângi. Ești în parc împreună cu mama, bunica, tata, bona – care te ia în brațe sau îți distrage atenția cu altceva. Să zicem că ai 10 ani și ai avut un conflict cu un profesor sau un coleg. Nu ai ieșit bine din asta și te-ai plâns părinților.

Ai 15 ani și trebuie să intri la liceu. Media ta nu e grozavă deși ai învățat cât ai putut de mult și de bine. Cum faci să intri? Media ta nu este suficient de mare. Ani mai târziu, ai intrat la facultate și nu ai primit loc la cămin. Nu e genul tău să dai șpagă, vrei totuși să primești o camera dar nu te descurci singur.

Te-ai angajat și faci tot ce poți că să lucrezi bine, să ai rezultate, să fie toată echipa mulțumită. Uneori nu te descurci și îți pică cerul în cap. Sentimente de incompetență, neputință, frică, panică, rușine, vină – toate îți cad pe umeri și îți curg odată cu lacrimi care cer salvarea cuiva.

Salvarea din partea cui?

Unul dintre cele mai grele sentimente mi se pare cel de neputință. Să vezi că habar n-ai ce să faci, parcă ești ultimul incompetent de pe planetă; toți se pricep, toți se descurcă, toți au puterea să meargă mai departe, numai tu nu. De unde vine această neputință? Și de ce e fix la tine? Și de ce cauți mereu un salvator?

Unul dintre motive stă ascuns în relatările de mai sus. Începând de când te-ai născut și până… târziu, cineva a făcut mereu în locul tău atunci când îți era greu. Cineva ți-a rezolvat conflictele, cineva ți-a asigurat accesul acolo unde tu nu ai putut, cineva a fost mereu plasa ta de siguranță din cauza căreia nu ai mai sărit prea sus (paradoxal, nu?).

“Părinții nu trebuie să facă în locul copilului ceea ce el poate face singur.” spune o regulă din parenting.

Copilul (de orice vârstă) trebuie lăsat să facă, să greșească, să plângă, să se enerveze că nu i-a ieșit, să încerce din nou (sau nu!), să ceară ajutor dacă îl vrea. Tot ce trebuie să facă părintele în acest timp este să fie acolo. Să stea. Cu mâinile pe lângă el și gura închisă! Cât poate el de mult. Și, dacă acum, în timp ce citește asta, părintelui îi vine să spună “Păi cum să îl las acolo, să se chinuie și să plângă degeaba?” vreau să îi spun două lucruri:

–   Dacă te tot bagi în viața lui și vrei să îți aduci astfel argumente că ești un părinte bun dacă nu îți “lași copilul la greu”, copilul tău, la maturitate, va fi mereu cu ochii pe salvatori care să îl scoată din probleme. Pentru că așa l-ai învățat tu. În primul rând, nu va accede prea sus – pentru că, inconștient, nu se va simți capabil. În al doilea rând, nu își va asuma greșelile pe care le face, va plânge la fiecare “nedreptate”, va lua lucrurile personal, va fi un etern copil.

–   Dacă nu va fi cu ochii pe salvatori, va crea un sistem de apărare fix pe dos față de ce l-ai învățat și va dori să facă și el, așa, pentru oblojirea orgoliului pe care i l-ai strivit (ce-i drept, fără să știi sau să vrei) – să facă și el singur ceva. Singur! Să își demonstreze că poate și singur. Să plece, în sfârșit, de lângă omul protector. Și cum face asta? Refuzând orice ajutor care îi mai apare în cale pentru că, inconștient, îi amintește de toate situațiile în care a făcut altcineva în locul lui.

Și, pentru că articolul de azi este despre refuzarea ajutorului, am să exemplific puțin.

O parte dintre adulții hiper protejați în copilărie și adolescență ajung la un moment dat în viață lor în care își dau seama de aceste lucruri și iau decizia că nu se vor mai lăsa niciodată “pe alții”. Iau decizia de a-și lua viața-n brațe și de a face cu ea ce consideră ei. Uite-așa! Pentru că pot!

Și, când realizezi că până atunci ai fost atât de inhibat, de reprimat, de ajutat și salvat fără că tu să fi cerut asta de la bun început, ghici ce faci: refuzi orice ajutor îți apare în cale. Refuzi tot pentru că altfel nu poți să ieși tu afară. Refuzi tot pentru a-ți face loc ție. Iar asta nu e chiar benefic… așa ajungem să ratăm oportunități, așa devenim orbi în fața binelui și a brațelor deschise. Așa ajungem să pierdem timp pentru a ne împaca cu noi… și e păcat. Viață e și scurtă, și lungă – depinde câte faci de-a lungul ei, dar e păcat să pierdem din bucuria ei pentru că nu știm de unde ne vin limitările.

 

Sper să-ți folosească!

Viața ta ea doar a ta. Fă să merite!

(Visited 14 times, 1 visits today)
Ofera, te rog, Like & Share daca ti-a placut articolul.
fb-share-icon0
Tweet 20
Written by
Adela Ionita

Salut! Sunt Adela Ioniță și sunt *Productivity Coach pentru vieți împlinite*, ceea ce înseamnă că ajut oamenii să oprească *procrastinarea* și să trăiască viața la timp.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *